ZAGREB

Hrvatska u Albaniju šalje intervencijski tim s psima za izvlačenje iz ruševina

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Tim za traganje i spašavanje u ruševinama sastavljen od 15 pripadnika Ravnateljstva civilne zaštite i osam potražnih pasa za spašavanje bit će s dva vojna helikoptera MORH-a upućen prema Albaniji, izvijestilo je utorak Ravnateljstvo civilne zaštite.

Josip Granić, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), koja je dio državnog intervencijskog tima, u razgovoru za Hinu kazao je da su u potresom pogođenu Albaniju, uz pse tragače obučene za izvlačenje iz ruševina, spremni poslati i ostalu pomoć. Od timova ljudi i vozila do voditelja potraga i koordinatora akcija na terenu.

Granić je kazao da je Ravnateljstvo civilne zaštite ponudilo pomoć više organizacija, a ne samo HGSS-a koji ima školovane pse za spašavanje iz ruševina, odnosno nekoliko potražnih timova s psima spremnima za takvu vrstu spašavanja.

"To su psi s višegodišnjim iskustvom traganja za mrtvim i živim ljudima na otvorenom području, a rad na ruševinama je dodatna edukacija koju određeni naši timovi prolaze te smo upravo te timove ponudili.

Psi, na sreću, nisu imali iskustva sa stvarnim razornim potresima, jer ih nije bilo osim u Italiji gdje naša pomoć nije trebala. No, riječ je o psima i timovima koji su osvajali razna priznanja svugdje po svijetu i spremni su", kaže Granić.

Civilna zaštita je priopćila da je albanska Vlada podnijela zahtjev za međunarodnu pomoć te do sada prihvatila pomoć Italije, Grčke i Rumunjske.

"Putem hrvatske ambasade u Tirani je uspostavljen kontakt sa zamjenikom ministra unutarnjih poslova Albanije te potvrđen prihvat hrvatske bilateralne pomoći. Tim za traganje i spašavanje u ruševinama sastavljen od 15 pripadnika Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH i osam potražnih pasa za spašavanje bit će s dva vojna helikoptera MORH-a upućen prema Albaniji", navode u priopćenju.

Dodaju da je Hrvatska i dalje u kontaktu s ERCC-om radi eventualnog upućivanja dodatnih timova i stručnjaka za traganje i spašavanje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater