ZAGREB

HP: Zaštićeni djetlići na novim poštanskim markama

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatska pošta (HP) pustit će u promet 22. rujna nove prigodne poštanske marke nastale u suradnji s Kirgistanom, a čiji su motiv zaštićene vrste ptica - crvenoglavi djetlić i bjelokrili djetlić, priopćila je  HP.

Autorice su Sabina Rešić, dizajnerica iz Zagreba, i Daria Maier, dizajnerica iz Moldavije. Nominalna vrijednost im je 3,30 kuna, a tiskane su u nakladi od 30.000 primjeraka po motivu. 

Marke su, kako navodi HP, izdane u zajedničkom arčiću od osam maraka, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).
HP napominje kako je ovo izdanje realizirano u suradnji s operatorom Kyrgyz Express Post LLC, a tekst u povodu izlaska novih prigodnih maraka napisao je Davor Ćiković, znanstveni suradnik na Zavodu za ornitologiju, HAZU.

Crvenoglavi djetlić (Dendrocoptes medius) rasprostranjen je u Europi i samo u najzapadnijim dijelovima Azije. Na tom prostoru nastanjuje gotovo jedino listopadne šume toplih kontinentalnih područja, a njegova rasprostranjenost vezana je uz prisutnost hrasta ili drugih listopadnih stabala grube kore. Izrazito je ovisan o starim šumskim sastojinama koje postupno nestaju. 

Populacija crvenoglavog djetlića u Hrvatskoj procijenjena je na od 20.000 do 24.000 parova, što je jedna od najbogatijih populacija ove vrste, pa je njeno očuvanje iznimno važno za opću zaštitu vrste.

Bjelokrili djetlić (Dendrocopos leucopterus) relativno je slabo poznata vrsta djetlića iz središnje Azije. Rasprostranjen je od zapadnih obala Aralskog jezera na istok, duž sjevernog Kirgistana i južnog Kazahstana do zapadne Kine te na jug do granica Turkmenistana i Afganistana. Riječ je o jednoj od relativno brojnih vrsta djetlića pretežito crno-bijelog obojenja. 

Blisko je srodan široko rasprostranjenom velikom djetliću, koji je najčešći djetlić u Hrvatskoj i Europi i kojem je fizički sličan. S velikim djetlićem dolazi u dodir samo na istočnom rubu rasprostranjenosti gdje povremeno dolazi do hibridizacije ovih dviju vrsta. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini