ZAGREB

HND: Umro novinar Gojko Marinković, jedan od simbola tjednika Danas

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Novinar i urednik Gojko Marinković umro je u ponedjeljak u Zagrebu u 73. godini, izvijestilo je Hrvatsko novinarsko društvo (HND) ističući da je Marinković bio jedan od simbola nekad najtiražnijeg političkog tjednika na ovim prostorima, zagrebačkog Danasa.

"Za Gojka Marinkovića novinarstvo je bilo doista sve. Davao se bespoštedno novinama, novinarstvu i kolegama bez obzira na posljedice. Nije se štedio do kraja i ustrajno je zagovarao svoje stavove s kojima ste se mogli ili niste morali slagati, ali ti stavovi uvijek su bili na tragu dobrobiti bilo struke ili općenito društva", naveo je HND.

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko ocijenio je kako je Marinković bio i ostao jedan od najbriljantnijih novinarskih umova i najveći talent svoje generacije. "Hvala mu na svemu što je dao za novinarsku profesiju", rekao je Zovko koji je u ime HND-a izrazio sućut obitelji i prijateljima.

Gojko Marinković rodio se 24. lipnja 1949. u Ninu. Osnovnu školu završio je u rodnom gradu, a gimnaziju u Zadru. Diplomirao je politologiju na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu.

Novinarstvo mu je suđeno od malih nogu, jer potječe iz novinarske obitelji, budući da mu se otac Nikica bavio novinarstvom, a kasnije i brat Jadran.

U novinarskim vodama je od 1971., a počeo je kao suradnik u zagrebačkom uredništvu Borbe, gdje je radio od 1971. do 1979., kada je prešao u Vjesnik. Bio je član unutarnjopolitičke rubrike te je pisao u prilogu Sedam dana.

Kada se 1982. pokretao kultni tjednik Danas bio je u pokretačkoj novinarsko-uredničkoj ekipi i to desetogodišnje razdoblje bit će najplodnije godine njegovog novinarskog i uredničkog rada.

Od 1991. radi kao slobodni novinar i vrlo je angažiran. U tjedniku Novi Danas radio je 1992. te je bio zamjenik glavnog urednika. Bio je i urednik u Pečatu 1994. te pomoćnik glavnog urednika novog Fokusa 2000.

Godinama je bio aktivan u HND-u, a bio je i najdugovječniji je urednik njegova glasila Novinar. Godine 1989. dobio je godišnju nagradu Hrvatskog novinarskog društva.

Gojko Marinković umro je samo tjedan dana nakon što je otišao jedan drugi veliki novinar Jovan Hovan, njegov dobar prijatelj s kojim je često vodio, duge i burne rasprave, nakon kojih bi se rastali kao da jedan drugom nisu izgovorili niti jednu ružnu riječ, navodi HND.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini