ZAGREB

HBK razmatrao nacrt devetnice "Hrvatska moli za život"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na sjednici Vijeća HBK za život i obitelj s povjerenicima za pastoral braka i obitelji razgovaralo se o nacrtu velike molitvene devetnice "Hrvatska moli za život" i pomoći obiteljima u hodu kroz liturgijsku godinu radi produbljivanja vjere i jačanja obitelji kao "kućne Crkve".

Voditelj Ureda HBK za život i obitelj Petar-Krešimir Hodžić izvijestio je u četvrtak kako se raspravljalo o nacrtu velike molitvene devetnice "Hrvatska moli za život" koja će se, na prijedlog Vijeća, održavati i u 2021. svakog 25. u mjesecu od 25. ožujka na  blagdan Blagovijesti do 25. prosinca na Božić.

Promišljalo se, kako navodi Tiskovni ured HBK, i o tome kako pomoći obiteljima u njihovom hodu kroz liturgijsku godinu u cilju produbljivanja vjere i jačanja obitelji kao "kućne Crkve" te o provedbi zaključaka prethodne sjednice, o ključnim aktualnostima iz prethodnog razdoblja, a Hodžić je najavio i relevantna događanja u 2021. godine. 

Razgovaralo se o mogućnostima dovršetka Trećega ciklusa obiteljskog pastorala posvećenog starijim osobama, međugeneracijskoj solidarnosti te poslanju djedova i baka. 

Ured napominje kako je učinjeno to u kontekstu činjenice da i opća Crkva predvođena papom Franjom toj problematici pridaje osobitu pozornost, o čemu svjedoči i nedavna papina odredba da se svake godine, 4. nedjelje u srpnju, obilježava Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba.

Temeljem prijevoda brošure vatikanskog Dikasterija za laike, obitelj i život raspravljeni su, ističe Ured, mogući načini provođenja godine "Obitelj Amoris laetitia" u Hrvatskoj, koju će papa Franjo otvoriti 19. ožujka, na svetkovinu svetoga Josipa. 

Previđeno je da ta godina traje do 26. lipnja 2022., kada bi se u Rimu trebao održati X. svjetski susret obitelji. 

Dogovorene su i neke zajedničke aktivnosti za nadolazeće razdoblje u nadi da će se epidemiološko stanje nastaviti poboljšavati.

Online sjednicom Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj, koja se održala u srijedu, predsjedavao je predsjednika Vijeća mons. Mate Uzinić, nadbiskup koadjutora Riječke nadbiskupije i apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom