ZAGREB

Grbin traži stajalište Ustavnog suda o DIP-ovoj zabrani glasovanja zaraženim osobama

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin zatražio je u srijedu stajalište Ustavnog suda o DIP-ovoj zabrani glasovanja osobama zaraženim koronavirusom, ističući kako je jasno da je zabrana glasovanja svima kojima je temperatura viša od 37,2 stupnjeva nelegitimna.  

Grbin se pozvao na članak 88. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu, koji mu kao kandidatu na izborima daje pravo da se obrati Ustavnom sudu, ističući kako ta odredba tom sudu daje ovlast da poduzme radnje koje će spriječiti neustavna i nezakonita postupanja prilikom provođenja izbora kad to od njega, među ostalim, zatraže kandidati na izborima.

Upozorio je i na preporuke DIP-a koji Tehničkim uputama "Glasanje na dan izbora i osiguranje epidemiološke zaštite svih sudionika na biračkim mjestima" i sam kaže da "doista ne postoji niti jedan propis" koji bi zabranio glasovati zaraženim osobama, a to, dodaje, proizlazi i iz članaka 14. i 45. Ustava Republike Hrvatske.

Može li se zabraniti glasovanje onima s temperaturom višom od 37,2 stupnja

Međutim, upozorava Grbin Ustavni sud da je DIP Uputama propisao da, primjerice, osobe koje imaju jutarnju temperaturu višu od 37,2 stupnja ne smiju pristupiti biračkom mjestu niti kontaktirati gradsko/općinsko izborno povjerenstvo ili birački odbor radi glasovanja kod kuće.

„Neću nabrajati sva zdravstvena stanja koja ne moraju nužno biti bolesti, a koja dovode do povišenja tjelesne temperature, primjerice, ženama se prilikom ovulacije tjelesna temperatura povećava do 0,6 stupnjeva, ali od Ustavnog suda očekujem odgovor, po mogućnosti prije održavanja izbora, može li se na ovaj način građanima Republike Hrvatske onemogućiti glasanje na izborima unatoč odredbama članaka 14. i 45. Ustava Republike Hrvatske“, ističe Grbin u dopisu.

U skladu s odredbama Ustava i Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava, sva ograničenja temeljnih sloboda i prava moraju udovoljavati određenim uvjetima, da bi bila dopuštena, moraju biti propisana zakonom, služiti legitimnom cilju, biti prikladna ostvarenju cilja i moraju biti neophodna, odnosno ne smiju postojati manje ograničavajuće mjere, istaknuo je.

„Ovdje to nije slučaj. Sam DIP u svojem dopisu potvrđuje da za ovakvu ograničavajuću mjeru nema zakonski temelj. Potpuno je jasno da zabrana pristupanja svih kojima je, primjerice, temperatura viša od 37,2 stupnja biračkom mjestu niti je legitimna niti prikladna ostvarenju legitimnog cilja - zaštite zdravlja.

Iz svih mjera koje su donijete tijekom protekla četiri mjeseca, od početka epidemije COVID-19, jasno je da postoje i druge, prikladne i manje ograničavajuće mjere koje bi zaštitile zdravlje građanki i građana, a pri tome bi omogućile svima da sudjeluju na izborima“, istaknuo je.

Zato je kao kandidat na izborima za Hrvatski sabor pozvao Ustavni sud da na temelju članka 88. UZUS-a provede postupak nadzora nad ustavnošću uputa i preporuka DIP-a o glasovanju bolesnih osoba na izborima, i to žurno, kako bi se nepravilnosti mogle ukloniti do održavanja izbora.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of