POTPREDSJEDNIK SDP-A POSLAO JASNU PORUKU SVOM STRANAČKOM ŠEFU BERNARDIĆU

Grbin: SDP glavinja dok stranačko vodstvo štiti svoju poziciju 


Nema mira u SDP-u. To priznaje i potpredsjednik te stranke Peđa Grbin, pulski SDP-ovac koji je već mjesecima u otvorenom unutarstranačkom ratu sa šefom Davorom Bernardićem, za kojeg kaže da dobiveno povjerenje tek treba dokazati.

- Prema posljednjim istraživanjima rejtinga političkih stranaka, Crobarometru i Crodemoskupu, SDP-u slabo ide. Za HDZ-om kaskate najmanje deset posto glasova. Možete li, kao potpredsjednik SDP-a, objasniti što se događa sa strankom, zašto vas birači napuštaju?

- Već nešto više od godinu dana bavimo se sami sobom, glavinjamo, dok je vodstvu bitnije pogurati svoje ljude na razne pozicije u stranci nego gurati svoje politike, kojih baš ni nema. Nemojmo se zavaravati, građani to vide. Kada sve uzmem u obzir, ovaj rejting od dvadesetak posto, plus minus koji postotak, oko kojeg se vrtimo je bolje nego što zaslužujemo i ako se kao stranka ne počnemo ponašati ozbiljno, uskoro će biti puno gori.

Nesuvisla politika HDZ-a

- Vlada vodi zemlju u pogrešnom smjeru - istraživanja pokazuju kako u to vjeruje dvije trećine birača, ali HDZ koji vodi Vladu te je najsnažnija stranka. Kako objašnjavate taj paradoks?

- Glasačima HDZ je bitno tek nekoliko stvari: da su njihovi na vlasti, da se busaju u prsa domoljubljem, velikim hrvatstvom i katoličanstvom. Kraj toga su spremni oprostiti sitnice kao što je ne postojanje ikakve suvisle politike. Sjeća li se itko da je na Badnjak prošle godine najavljena nacionalizacija INA-e, a da po tom pitanju nije napravljeno ništa? Pardon, ništa osim što je angažiran i plaćen savjetnik za nacionalizaciju. Hrvatska narodna banka je ovih dana smanjila prognozu rasta BDP-a za 2018., koja je i prije toga bila među najmanjima za nove države članice EU-a, ali vladajućima je to nebitno. Njima je bitnije na tenzijama sa susjedima graditi svoj rejting, a njihovim biračima je to, očito, sasvim ok.

- U Istri i Rijeci Živi zid navodno prestiže SDP. Hoće li te "crvene županije" doista "požutjeti", odnosno hoće li birači dati povjerenje "antisistemskom" Živom zidu?

- Teško mi je vjerovati u trajniji uspjeh stranke koja svoju politiku gradi na protivljenju cijepljenju i svemu ostalome, a da nikada ni za što nije u stanju predložiti rješenje. Ovaj sadašnji „uspjeh“ tih stranaka nije rezultat njihove kvalitete već toga što su se etablirane stranke, poput SDP-a, pogubile.

- Dio medija i političkih analitičara krivicu za loš rejting SDP-a prebacuje na Davora Bernardića. Je li moguće da je samo predsjednik stranke kriv za sve, hoćete li pokrenuti njegov opoziv?

- Svoj stav o tome kako predsjednik vodi stranku sam više puta ponovio te sam i javno zatražio njegov odlazak. Nakon toga je zatražio i dobio potporu Predsjedništva i Glavnog odbora stranke. Na njemu je da tu potporu opravda što mu, gledajući ankete, ne polazi za rukom.

- Vi osobno ste u "oporbi" šefu stranke?

- To i nije neka tajna.

- SDP piše programe, smjernice i dokumente - kada će biti gotov novi program stranke, i Vi ste jedan od autora?

- Na žalost, skupinu koja je imenovana za pisanje nove programske platforme stranke napustilo je nekoliko članova, a od sredine listopada po tom pitanju nije bilo nikakvih aktivnosti. Stoga vam ne mogu odgovoriti na ovo pitanje.

- Kakvo je stanje u SDP-u Istre - ne čujete se previše kao opozicija?

- Bit će da ne slušate. SDP Istre aktivno djeluje i u sredinama u kojima je na vlasti i u onima u kojima je u oporbi. Kontinuirano ukazujemo na loš rad vladajućeg IDS-a, kao što je to primjerice slučaj s nedavnim poskupljenjem vode u Puli. Dapače, osim SDP-a nisam primijetio da je itko drugi reagirao na to i zatražio pojašnjenje zbog čega dolazi do, po nama, potpuno nepotrebnog poskupljenja.

Hrvatska uprskala

- Hrvatsku opterećuje problem granice na moru sa Slovenijom. Kako vidite rješenje tog slučaja?

- Hrvatska je, opet, uprskala sve što se moglo uprskati. Iako je Slovenija prekršila međunarodno pravo i muljala s arbitražnim postupkom, mi smo propustili to prikazati međunarodnoj zajednici, a onda smo, zahvaljujući prvo Oreškovićevoj, a onda Plenkovićevoj Vladi, uspjeli ne provesti postupak prestanka međunarodnog ugovora do kraja. I gdje smo sada? U situaciji da Slovenija gura odluku koja joj, u osnovi, nije u prilog, a Hrvatska se tome protivi.

Stava sam da je vrijeme da se kaže: arbitražna odluka je većinom u korist Hrvatske. Hrvatska treba predložiti sklapanje sporazuma sa Slovenijom koji će biti baziran na arbitražnoj odluci, s određenim korekcijama koje koliko čujem stidljivo predlaže i slovenska strana, a s Europskom unijom trebamo pronaći način za obeštećenje umaških ribara. Vrijeme je da se ovaj besmisleni granični spor jednom za svagda riješi i da prestane trovati odnose između naših dviju država. Hrvatska i Slovenija su prijateljske zemlje i takve, unatoč izljevima gluposti s jedne i druge strane granice, trebaju i ostati.

- Drugi teško rješiv problem je Agrokor. SDP je o tome govorio u početku afere, kad je pokušao srušiti ministra Zdravka Marića, ali dobiva se dojam kako se stranka time više ne bavi?

- Osobno sam bio među prvima koji su ukazali na problematičnost i neustavnost Lex Agrokora, podnio sam zahtjev Ustavnom sudu, ukazivao na propuste izvanredne uprave… Kao stranka smo inicirali opoziv ministra, Vlade, istražno povjerenstvo. Dakle, radnji SDP-a po ovom pitanju nije nedostajalo, a tako će biti i ubuduće. (Dubravko GRAKALIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini