ZAGREB

Gong: Tomašević iznevjerio predizborna obećanja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Udruga Gong u srijedu je ustvrdila da je novoizabrani zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević iznevjerio predizborna obećanja imenovanjima u Upravu Zagrebačkog holdinga bez natječaja.

Imenovanja bez natječaja nisu put koji su građani na izborima odabrali želeći promjenu u upravljanju Zagrebom iako je nesporno da su Grad i Holding u golemim dugovima i da je nužno djelovati što hitrije, poručuje Gong u priopćenju.

Smatraju da se Tomašević trebao držati obećanja i standarda najavljenih u izbornom programu ako zaista želi promijeniti model upravljanja Zagrebom i nakon dvadeset godina vladavine Milana Bandića prekinuti s praksom netransparentnog zapošljavanja.

Novi model upravljanja Zagrebom, kakav je najavljivala platforma Možemo!, izrijekom je navodio odabir članova uprave Holdinga (i ostalih gradskih poduzeća) kroz javne natječaje i to uz obaveznu objavu programa. To je za sada izostalo, a natječajima će se Uprava i Nadzorni odbor samo dopunjavati.

Gong godinama zagovara obavezne javne natječaje prilikom izbora čelnika u javnim i gradskim poduzećima, uz pridržavanje načela stručnosti. 

Preporuka proizašla iz Gongova istraživanja o zarobljenosti države na lokalnom nivou “Naša zarobljena mista” upravo je inzistiranje na imenovanjima temeljem natječaja, a ne dekretom.

Smatramo da postoji veliki korupcijski rizik tamo gdje javna poduzeća raspolažu s velikim budžetima i imaju veliki broj zaposlenih, ističe Gong. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of