ZAGREB

Gong: Istraživanje o dezinformacijama na društvenim mrežama

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Gong će u petak predstaviti analizu istraživanja sadržaja društvenih mreža, koja pokazuje kako se dezinformacije na društvenim mrežama koriste populističkim narativom i teorijama zavjere, a često posežu i za tehnikama zastrašivanja, etiketiranja i banaliziranja.

Glavne teme dezinformacija objavljenih na Facebooku, kao i drugih objava na stranicama koje su takve dezinformacije objavile ili podijelile, a obuhvaćene su uzorkom istraživanja, jesu različite teze o zavjeri protiv čovječanstva i naroda, o opasnosti od cjepiva, prosvjedi i pozivi na pobunu protiv pandemijskih mjera te općenito kritika pandemijskih politika, izvijestili su iz Gonga.

„Za potporu svojih teza kreatori analiziranih sadržaja najčešće se pozivaju na autoritet marginaliziranih ili 'neshvaćenih' liječnika i znanstvenika te na svjedočanstva običnih građana. Zamjetan broj objava sadrži populistički diskurs, odnosno, suprotstavlja 'pošten narod' pokvarenim elitama koje mu žele zlo“, kaže jedna od autorica istraživanja, profesorica Marijana Grbeša s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

Najčešće propagandne tehnike korištene u objavama su strah, etiketiranje (primjerice ''covidioti“, ''maskaroši“, ''totalitarna dresura“), banalizacija opasnosti od koronavirusa i stvaranje dojma masovnosti (npr. ''narod se budi – vrijeme je za istinu“). Velik broj objava sadrži i poziv na djelovanje, primjerice na dijeljenje nekog sadržaja ili javno pružanje otpora mjerama.

Istraživanja su provedena u okviru multidisciplinarnog projekta “Pro-fact: Razotkrivanje Covid-19 dezinformacijskih narativa u Hrvatskoj istraživanjem, provjerom točnosti činjenica i edukacijom”, a provode ga zajedno Gong, Fakultet političkih znanosti u Zagrebu, Sveučilište u Dubrovniku, Fakultet elektrotehnike i računalstva te Faktograf sa suradnicama Hrvatskim novinarskim društvom (HND) i Sindikatom novinara Hrvatske (SNH). 

Gong će preliminarne rezultate analize sadržaja u petak predstaviti u Hrvatskom novinarskom društvuNa konferenciji će govoriti Mato Brautović (UNIDU i Pro-fact), profesorica Marijana Grbeša (FPZG i Pro-fact), Nebojša Blanuša (FPZG i Pro-fact) i Svjetlana Knežević (Gong i Pro-Fact).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum