na jadranu je 120 tisuća Slovenaca

GLASNOGOVORNIK SLOVENSKE VLADE LJETOVAO NA KRKU Kad se vratio kući objavio "Sada Hrvatska ide na crvenu listu"

| Autor: Glas Istre

Čini se kako je glasnogovornik slovenske vlade Jelko Kacin prijetnju Hrvatskoj da će nam uvesti mjere za povratak njihovih državljana s ljetovanja na Jadranu izrekao samo nekoliko dana nakon što se i sam, okupan i osunčan, kući vratio s Kvarnera, donosi Jutarnji list

Točnije, s otoka Krka na kojemu, u mjestu Klimno, obitelj Kacin ima kuću, katnicu koju je dovršila negdje 2017., a koju su slovenski mediji, kad su o njoj izvještavali prije tri godine, ocijenili da ima 200-tinjak kvadrata te da samo zemljište na kojemu se nalazi vrijedi oko 150 tisuća eura.

Kako je Kacin izjavio za slovenske medije, Hrvatska bi se zbog porasta broja zaraženih uskoro mogla naći na crvenoj listi, što bi značilo da bi povratnici s ljetovanja iz Hrvatske pri ulasku u domovinu obavezno morali provesti 14 dana u izolaciji, a dodao je kako su naše brojke daleko veće ako im se pribroje Slovenci koji su se razboljeli tek pri povratku kući s Jadrana.

No, dok Slovenci zasad samo prijete, Talijani su od jučer odlučili početi primjenjivati mjere na sve putnike koji se iz Hrvatske vraćaju u Italiju. Točnije, uvedena je obveza testiranja na Covid-19 koje turisti mogu obaviti unutar 72 sata prije prelaska granice, no ako na prijelaz stignu bez službenih rezultata, ipak će moći ući u zemlju, s obvezom da se u roku od 48 sati jave u lokalni dom zdravlja te tamo odrade testiranje na Covid.

Prije Italije, lošu presudu hrvatskom turizmu već je izrekla Finska koja je, prije tri dana, svim povratnicima s ljetovanja u Hrvatskoj nametnula obveznu dvotjednu karantenu prozvavši nas rizičnom zemljom, a prvi su to napravili Nizozemci.

Oni su, doduše, izrekli nešto blažu mjeru - povratnicima s ljetovanja u Hrvatskoj uveli su samo preporuku dvotjedne karantene, no već i to je bilo dovoljno da se Nizozemci koji su u tom trenutku boravili u Hrvatskoj spakiraju i pobjegnu kući, a oni koji su imali rezervacije putovanja promptno ih otkažu.

Prema izračunima Hrvatske udruge turizma, samo manjak nizozemskih gostiju ove će nam godine iz džepa izbiti oko 100 milijuna eura, a što tek treba očekivati nakon talijanske odluke ili, ne daj Bože, u slučaju ispunjenja slovenskih prijetnji?

Slovenci predstavljaju jedno od naših najjačih emitivnih tržišta, trenutačno ih na Jadranu boravi 120 tisuća, a s obzirom na to da ovdje u svojem vlasništvu imaju i priličan broj kuća za odmor, u sektoru se nadaju kako do uvođenja karantene ipak neće doći.

- To bi doista bio ogroman problem za domaći turizam, no gledajte, mi moramo biti svjesni da zemlje koje su naša emitivna tržišta nisu sretne da se kod nas troši novac njihovih građana, zbog čega se hitno moramo pobrinuti da im prestanemo davati povoda za takve izjave. Ne znam što se čeka - svi znamo gdje se nalaze žarišta i smatram da nije pametno žrtvovati turističku sezonu kako bismo održali nekoliko svadbi ili držali otvorenima dva, tri noćna kluba.

Pred nama su još najmanje mjesec i pol dana sezone u kojoj bismo mogli iznimno dobro raditi, puno bolje od konkurencije, zbog čega moramo biti hrabri i donijeti odluke o zatvaranjima pojedinih objekata. U suprotnom, izgubit ćemo milijarde eura od turizma - ocijenio je direktor HUT-a Veljko Ostojić.

Jutarnji list neslužbeno doznaje kako i iz austrijskih diplomatskih krugova stižu najave razmišljanja o uvođenju mjera, a njihovi mediji Die Presse i Kleine Zeitung jučer su objavili članke u kojima spekuliraju kako Hrvatska, zbog turističke sezone, poseže čak i za namještanjem brojke oboljelih. Njemački mediji slično izvještavaju već tjednima.

Kad su u pitanju Slovenci, Kacin nije precizirao o kojim je mogućim mjerama riječ, no pretpostavka je da misli na karantenu koja bi mnogim Slovencima mogla biti dovoljan razlog da odustanu od ljetovanja na Jadranu.

U svojim izjavama glasnogovornik slovenske Vlade napomenuo je i kako turisti nemaju povjerenja u hrvatski zdravstveni sustav, no on očito nije među njima jer je još prošlog vikenda s familijom boravio na Krku.

To nam je potvrdilo i nekoliko stanovnika ovog mjesta koji su poželjeli ostati anonimni.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini