NAJNOVIJEGLAS ISTRE DOZNAJE:

Tolušić još ujutro bio uvjeren da ostaje ministar

| Autor: Jurica Körbler
Arhiva

Ova srijeda, 17. srpnja bit će svakako zapamćena kao jedan od dramatičnijih dana u hrvatskoj politici posljednjih godina. Do zadnjeg trenutka nitko, osim najužih suradnika Andreja Plenkovića, među kojima je ovaj put bio i njegov zamjenik Milijan Brkić, nisu znali tko odlazi, a tko dolazi u vladu. Tomislav Tolušić još ujutro je bio uvjeren da ostaje, nije u razgovoru s premijerom dobio dojam da je na listi za odlazak, a sve se promijenilo nakon sastanka užeg kabineta vlade. Znakovito je poručio da treba otići i Božidar Kalmeta iz vrha HDZ-a. Gabrijela Žalac, vidljivo razočarana, nije dobro prihvatila smjenu, usprkos novoj aferi koja je na vidiku, a do posljednjeg se trenutka i Nada Murganić nadala da će ostati. Milan Kujundžić uopće nije bio među onima koje je premijer predvidio za smjenu. Ostalo je zamijećeno da je Brkić svo vrijeme čvrsto podržavao premijera, sudjelovao je i na večeri koju je u utorak Plenković organizirao za stranački vrh i priskočio Plenkoviću kada mu je to bilo najpotrebnije.

Nakon razgovora s više istaknutih hadezeovaca dojam je da nema nekog posebnog oduševljenja predloženim promjenama i da malo tko vjeruje da će nakon toga rejting HDZ-a biti poboljšan. ”Sve je to opet složeno kao i s listom za Europski parlament i predsjednik stranke očito nije iz neuspjeha na europskih izborima izvukao pouku”, rekao nam je jedan istaknuti član stranke koji smatra da među novim ministrima nema iskusnih političara. 

Svi su međutim zadovoljni imenovanjem profesionalnog diplomata Gordana Grlića Radmana za novog šefa hrvatske diplomacije, smatrajući ga kompetentnim za vođenje resora važnog za hrvatsko predsjedanje Europskom unijom. Jača i uloga Plenkovićevog bliskog suradnika Davora Božinovića koji je predložen za potpredsjednika vlade, a Zdravko Marić istu će funkciju dobiti nakon uspjeha u svom resoru. 

Rasprava u središnjici HDZ-a bila je na trenutke burna, ali jačeg otpora Plenkovićevim prijedlozima nije bilo. Premijer je bio siguran da će ga podržati i koalicijski partneri, jer izbori nikome u ovom trenutku ne odgovaraju, pa ni SDP-u koji je oštro poručio da se ovom rekonstrukcijom pokušava prikriti korupcija. I dok su se mijenjali ministri počele su i intenzivnije radnje istražnih tijela da se razjasne korupcijske afere onih koji su otišli.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini
Webcams provided by webcams.travel add a webcam