SPLIT

DP: Nelogičnost u financiranju projekta Domagojeve obale u Splitu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Predsjednik Domovinskog pokreta Splitsko-dalmatinske županije Nikola Grabovac rekao je petak da postoji nelogičnost u financiranju projekta obnove Gradske luke, to jest Domagojeve obale jer se za promidžbu i vidljivost projekta izdvaja 750 tisuća kuna ili dva posto njegove vrijednosti.

Član predsjedništva županijskoga Domovinskog pokreta Mate Šimundić je objasnio kako je povod današnje konferencije za novinare informacija da je za obnovu Obale kneza Domagoja predviđen trošak od 750 tisuća kuna za vidljivost i promidžbu, što smatraju pretjeranim iznosom, nečim čemu ne vide svrhu. Dodao je da je dva posto po pravilima, no nigdje ne piše da to mora biti 750 tisuća kuna jer je moglo biti puno manje.

"Zanima nas zašto je to toliko i zašto je upravo sada to tempirano. Prije šest mjeseci je bio natječaj za nadzor koji iznosi 900 tisuća kuna, a onda se čekalo šest mjeseci i početak kampanje. Direktor Lučke uprave je kandidat HDZ-a Vice Mihanović. Tu se da vidjeti jedna problematična situacija, miriše na Fimi mediju i na nešto gdje će se preko javnog novca financirati nečija kampanja. Javnost za to treba znati, a te se situacije trebaju izbjegavati", izjavio je Šimundić govoreći o projektu „Rekonstrukcija i dogradnja Obale kneza Domagoja I i II u Gradskoj luci Split“.

Njegov kolega i predsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta u Hrvatskome saboru Stjepo Bartulica rekao je da ta stranka već duže vrijeme upozorava da su hrvatske institucije zarobljene od HDZ-a i njegovih partnera i da ne služe općem interesu, nego su svrha same sebi. Takav je slučaj i s natječajem i načinom kako se novac dijeli ili će se dijeliti, istaknuo je.

"Imamo jednu javnu upravu u Hrvatskoj koja je na neki način nezasitna, uvijek traži više i na loš način upravlja našim novcem. Nije dobro da se javnost na tu praksu navikne. To je izvor korupcije, a vidimo da se i dalje gomilaju afere. Ustrajat ćemo na tome da Hrvatska može i mora bolje. Mi smo drugi u Europskoj uniji po iseljavanju. Od kada je Plenković preuzeo HDZ, oko 200 tisuća Hrvata je otišlo u inozemstvo. Ako se nešto hitno ne promijeni, bojimo se da će se to nastaviti, a to vodi u lošem smjeru", izjavio je Bartulica.

Odgovarajući na pitanje novinara o slučaju riječkog kafića čiji je vlasnik objavio da u nj nisu dobrodošli članovi, glasači i simpatizeri HDZ-a, Bartulica je ustvrdio da je premijer Plenković sklon izazivanju umjetnih afera, a posljednja je ona oko kafića "Tri majmuna".

Ispao je veliki slučaj koji javnost treba danima okupirati, a za to vrijeme se ne rješavaju krupne stvari, rekao je Bartulica, ističući da na vlasti imamo antireformsku snagu na čelu s Plenkovićem, koji odbija svaku promjenu, a to se vidjelo i na slučaju prisilne naplate članarine u HGK. "Moramo realno gledati da oni žele zadržati status quo, a to će nas koštati", ocijenio je.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini