ZAGREB

Domovinski pokret predstavio gospodarski program

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Domovinski pokret predstavio je u ponedjeljak gospodarski program, pri čemu je njegov čelnik Miroslav Škoro ustvrdio da je Hrvatska gospodarski danas u dužničkom ropstvu i u položaju kolonije.

"Hrvatska je danas kolonija, iz kolonije se izvlače novci i u njoj se čeka da odnekuda dođe poklon i donacija. Tako to doživljavaju ljudi koji vode ovu zemlju. S druge strane smo u dužničkom ropstvu", rekao je Škoro na konferenciji za novinare.

Gospodarski program podijeljen u sedam točaka predstavili su kandidat na parlamentarnim izborima Ante Rončević i nositeljica liste u IV. izbornoj jedinici Vesna Vučemilović.

Rončević je ustvrdio da je program vođen prema ciljevima demografskog oporavka i razvitka, snažnog rasta životnog standarda, cjelovitog održivog razvitka, a gradit će se na reindustrijalizaciji Hrvatske.

Osvrnuo se na energetsku politiku, demografiju i digitalizaciju zaključivši da bez razvitka industrije nema niti povećanja BDP-a, većih plaća i mirovina te većih socijalnih davanja. 

"Mi ćemo i kroz ulaganja u digitalizaciju, u nove tehnologije, riješiti se korupcije i svih onih jalovih stvari koje rastaču hrvatsko biće", poručio je. 

Govoreći o poljoprivrednoj politici, Vučemilović je kazala da je kriza uzrokovana epidemijom koronavirusa pokazala nužnost samodostatnosti poljoprivredne proizvodnje.

Porezna politika

"Poljoprivredni poticaji moraju biti učinkovito i tranpsaretno plasirani", kazala je dodavši da je unatoč ulaganjima naša poljoprivredna proizvodnja iz godine u godinu manja. 

Za hrvatski turizam, koji je danas "više položajna renta nego ozbiljna gospodarska grana", nužna je diverzifikacija turističkih proizvoda.

Domovinski pokret će se u poreznoj politici zalagati za povećanje osobnog odbitka za uzdržavanu djecu, stimulaciju prve kupnje objekta za stanovanje, uvođenje jedinstvene stope poreza na dobit od 12 posto za poduzetnike, a žele i smanjiti PDV na turističke usluge na 10 posto.

Upitana zašto se gospodarski program ne temelji na konkretnim mjerama već na detekciji problema u gospodarstvu, Vučemilović je odgovorila da su se koncentrirali na ono što smatraju da je bitno. 

"Detekcija problema je bila ključ, određena rješenja smo još razvijali, no u ovom trenutku, kada još uvijek ne znamo u kakvu ekonomsku krizu upadamo, mislim da bi bilo neodgovorno davati obećanja. Veliko je pitanje što će nas dočekati na jesen", poručila je.

Škoro je dodao da kao poduzetnik u gospodarskim programima najvećih hrvatskih stranaka ne vidi ništa novo. 

"Nemojte tražiti od nas da vam dajemo spisak da ćemo napraviti u gospodarskoj politici ovo ili ono. Mi smo vrlo jasno i glasno rekli kako je važna odgovornost i da su ti odnosi izgrađeni na zdravim osobama, a sada su postavljeni tako da su uhljebnički i klijentelistički", poručio je.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini