JAKA OLUJNA BURA

UPALJEN METEOALARM: Crveno upozorenje DHMZ-a za obalno područje Hrvatske

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za ponedjeljak su objavili crveno upozorenje za područje Kvarnera, srednje i sjeverne Dalmacije te područje Velebitskog kanala, očekuje se olujna bura, a podno Velebita orkanska.

Na Kvarneru se očekuje mjestimice jaka olujna bura s najjačim udarima vjetra i do 165 km/h.

Područje Dalmacije također će zahvatiti vrlo jaka, mjestimice olujna bura s najjačim udarima vjetra i do 140 km/h, dok se podno Velebita očekuje orkanska bura s najjačim udarima vjetra do 205 km/h.

Civilna zaštita ističe kako je vrijeme vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima, a prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. 

Građane poziva da budu svjesni opasnosti, da obrate pozornost i prate najnovija vremenska izvješća. 

Civilna zaštita građanima savjetuje da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putuju, građani trebaju pratiti informacije o prometu.

Objavljeno je i narančasto upozorenje za riječku regiju, gdje se očekuje olujna bura s orkanskim udarima vjetra većim od 120 km/h. 

Građani trebaju biti spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini