ZAGREB

Četvrti pokušaj izbora predsjednika Povjerenstva za fiskalnu politiku

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Saborski Odbor za financije i državni proračun u srijedu je objavio četvrti Javni poziv za izbor predsjednika Povjerenstva za fiskalnu politiku kojega bez uspjeha traži više od dvije godine.

Prvi javni poziv raspisan je još početkom 2019., no kako se na njega nitko javio, poziv je ponovljen, ali ni taj put nije završio izborom jer kandidati nisu zadovoljili tražene uvjete.

Na treći poziv, raspisan u travnju ove godine, također se nitko nije javio, pa je jedini logičan potez bio raspisivanje 4. poziva.

Nezabilježen je to slučaj u izborima za atraktivne dužnosti, što dužnost predsjednika Povjerenstva svakako jest. Prema ranijim, kuloarskim tumačenjima neke potencijalne kandidate odbijala je obveza da ispune imovinsku karticu, druge pak činjenica da zakonom nije predviđeno da se nakon što im istekne petogodišnji mandat mogu vratiti na staro radno mjesto.

Zainteresirani kandidati prijaviti se mogu idućih 15 dana, prijave zaprima Odbor za financije koji će utvrditi kandidate koji udovoljavaju traženim uvjetima, obaviti razgovore sa svakim od njih te temeljem toga dati svoj prijedlog za imenovanje predsjednika Povjerenstva.

Kandidat mora biti hrvatski državljani, imati prebivalište u Hrvatskoj, biti visokoobrazovan (završen studij kojim se stječe 300 ECTS bodova ili četverogodišnji dodiplomski studij kojim se stjecala visoka stručna sprema prema ranijim propisima), imati najmanje osam godina radnog iskustva u struci u području javnih financija, makroekonomije, ekonomske politike i računovodstva i istaknute rezultate u radu.

Nadalje, ne smije biti osuđivan za kaznena djela za koja se postupak pokreće po službenoj dužnosti i protiv njega ne smije se voditi kazneni postupak za takva kaznena djela. Kandidat ne može biti član političke stranke niti je to bio posljednje tri godine.

Predsjednik Povjerenstva je dužnosnik po propisima koji uređuju sprječavanje sukoba interesa, pa mora predati imovinsku karticu.

Ima pravo na plaću u visini plaće potpredsjednika Državnog izbornog povjerenstva, ne može sudjelovati u političkim aktivnostima, obavljati drugu javnu dužnost ili biti zaposlen u drugom tijelu javne vlasti ili trgovačkom društvu.

Povjerenstvo za fiskalnu politiku stalno je i neovisno tijelo s nizom odgovornih zadaća, jedna od njih je upozoriti Vladu da, dođe li do određenih odstupanja bilo u primjeni fiskalnih pravila, bilo makroekonomskih projekcija u odnosu na projekcije Europske komisije, traži očitovanje ili određena postupanja kako bi se te diskrepancije uravnotežile.

Povjerenstvo ima sedam članova koje na prijedlog Odbora za financije imenuje Sabor, predlažu ih Državni ured za reviziju, Ekonomski institut Zagreb, Institut za javne financije, Hrvatska narodna banka te ekonomski i pravni fakulteti. Uz izuzetak predsjednika, svi su imenovani. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum