ZAGREB

Capak: Nitko od zaraženih iz splitskog Doma nije životno ugrožen

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izjavio je kako nitko od štićenika splitskog Doma za starije i nemoćne kojima je potvrđena zaraza koronavirusom u ovom trenutku nije životno ugrožen, a još nije poznato kako je došlo do "proboja" virusa u Dom.

 "Osim deset pozitivnih ima još nekoliko štićenika koji imaju blaže simptome i nitko nije životno ugrožen", rekao je Capak u emisiji Novi dan N1 televizije.

  Ustvrdio je da nitko u Zavodu nije znao da je dio štićenika već nekoliko dana imao temperaturu. "Ne, mi to nismo znali", rekao je Capak.

 Napomenuo je kako je prije nekoliko dana bilo febrilnih bolesti među nepokretnim štićenicima s drugog od ukupno tri kata Doma, pa su epidemiolozi nakon preliminarne snimke situacije na testiranje dali deset briseva i svi su se pokazali pozitivnima na koronavirus.

 Nakon razmatranja situacije i diskusije s epidemioloziima te županijskim Zavodom za javno zdravstvo i splitskim KBC-om sinoć je, istaknuo je, zaključeno kako je najbolja varijanta da se štićenici s drugog kata evakuiraju u splitsku bolnicu na Križinama, gdje ima dovoljno prostora za izolirane pacijente.

Osigurati Dom od daljnjeg širenja zaraze na ostale štićenike

 Capak je naglasio kako se u međuvremenu provode sve potrebne epidemiološke mjere da se Dom osigura kako ne bi došlo do daljeg širenja zaraze na ostale štićenike, ali i pripremi za povratak onih koji će se oporaviti.

 U ovom trenutku još ne može reći hoće li na virus biti testirani svi štićenici Doma ili samo oni s drugog kata, ističući kako su dosad provedene one hitne i najnužnije mjere, a sve ostalo će se rješavati tijekom dana.

 U tom smislu u Split danas dolaze ministar zdravstva Vili Beroš i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković, kao i voditelj epidemiološke službe Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Bernard Kaić.

 Upitan zna li kako se dogodilo da je virus ušao u splitski Dom za starije i nemoćne odgovorio je kako još nema dovoljno informacija za takvu ocjenu jer, s obzirom da je riječ o nepokretnim osobama, postoji više varijanti kako se to dogodilo, "možda netko od osoblja ili na neki drugi način".

Virus je vrlo kompliciran i uvijek nas iznenadi

 "Ova bolest je vrlo komplicirana i uvijek nas iznenadi tamo gdje najmanje očekujemo", poručio je Capak. 

 Napomenuo je kako su prve upute za domove iz sustava socijalne skrbi izdane prije više od mjesec dana, a kako je broj zaraženih u Hrvatskoj rastao, mjere su jačale.

 Tako se u domovima striktno pazi da nema ulaza, posjeta i izlaska štićenika, obraća se pažnja na zdravstveno stanje osoblja pri dolasku na posao, a dobije li neki od štićenika temperaturu odmah se posumnja na koronavirus i traži epidemiološka pomoć.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini