FEŠTA U ČAST SVETOG ROKA

BRTONIGLA: Balinjerada, procesija s misom, koncert iznenađenja, vatromet…

Vožnja u posebno pripremljenim karićima niz Ulicu Marconi ove će godine, nakon prisilne stanke, privući ne samo posjetitelje, nego i same vozače iz Brtonigle, Pule, Motovuna, Umaga i drugih mjesta. U Brtonigli nema utrkivanja, već uživanja u spuštanju niz strmu ulicu, a ovogodišnja balinjerada počinje u 18.30 sati

| Autor: Luka JELAVIĆ
Atraktivna brtoniška balinjerada uvijek privlači posjetitelje (Snimio Luka Jelavić)

Atraktivna brtoniška balinjerada uvijek privlači posjetitelje (Snimio Luka Jelavić)


Nakon dvije godine tradicionalna fešta posvećena svetom Roku u Brtonigli će ponovo dobiti nekadašnje prepoznatljive sadržaje po čemu je bila jedno od najpoznatijih pučkih slavlja u Istri. Ta je fešta uvijek privlačila velik broj posjetitelja iz cijele Istre, ali i iz drugih krajeva te iz Slovenije i Italije. Ove godine program je sačinjen tako da koliko-toliko podsjeća na nekadašnja izdanja, s očekivanjem da će svaku večer na brtoniškim trgovima posjetitelji naći nešto za sebe.

Program na dva trga

Najviše će biti glazbeno-zabavnih sadržaja, što je prilika za dobro raspoloženje posjetitelja, a i ove će godine na dva glavna trga glazbeni program biti prilagođen gostima pa će na jednom trgu glazba biti prilagođena zahtjevima mladih, a na drugom onima malo starijima koji vole zaplesati koji valcer i druge plesove.

Program ovogodišnje fešte svetog Roka počinje u subotu 13. kolovoza velikim malonogometnim turnirom u čast nekadašnjeg nogometaša i sportskog radnika Alda Paljuha.

Nedjeljno popodne će sigurno privući na ulice Brtonigle mnogo posjetitelja, jer je na programu uvijek atraktivna balinjerada. Vožnja u posebno pripremljenim karićima niz Ulicu Marconi ove će godine, nakon prisilne stanke, privući ne samo posjetitelje, nego i same vozače iz Brtonigle, Pule, Motovuna, Umaga i drugih mjesta. U Brtonigli nema utrkivanja, već uživanja u spuštanju niz strmu ulicu, a ovogodišnja balinjerada počinje u 18.30 sati. Nakon vožnje karića, od 19.30 sati slijedi utrka na prstenac, ali na karićima, opet niz strmu ulicu gdje mnogi imaju prilike iskušati svoju spretnost i iskazati hrabrost. Nedjeljnu večer glazbom će ispuniti sastav Ferba na Trgu Mazzini, a The Night Express, a zatim i DJ Shurki na Trgu sv. Zenona.

Biciklijada San Rocco

Na blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza, program otvaraju biciklisti, sudionici tradicionalne biciklijade „San Rocco“ sa startom u 10 sati ispred ureda Turističke zajednice. Biciklisti će voziti tridesetak kilometara istarskim krajolikom u okolici Brtonigle. Zbog sigurnosti, broj sudionika je ograničen, a kotizacija je 50 kuna u što je uključen ručak i majica. U večernjim satima posjetitelje će zabavljati Tu i tamo bend te Hladno pivo i DJ Pawa s kasnonoćnom glazbom.

Program fešte na blagdan svetog Roka, jednog od zaštitnika Brtonigle, počinje tradicionalnom svetom misom njemu u čast u župnoj crkvi svetog Zenona u 11 sati. Misnom slavlju će, kao i ranijih godina, prethoditi procesija vjernika koji će s kipom sveca proći glavnom brtoniškom ulicom od crkvice svetog Roka do župne crkve. Večernja zabava počine uz Alfa Time bend na malom trgu, dok su na glavnom trg organizatori najavili koncert iznenađenja. Očekuje se netko od atraktivnih naših estradnjaka koji će posjetitelje zabavljati do kasno u noć. Koncert će točno u ponoć prekinuti veliki vatromet, jedna od prepoznatljivosti brtoniške fešte. Vatromet će u ponoć označiti službeni završetak fešte, ali zabava će se sigurno nastaviti. Uz ostalo, u programu fešte je i cjelodnevno natjecanje u gađanju letećih meta u nedjelju, 21. kolovoza, na streljani u Bužiniji. Posjetitelje brtoniške fešte svetog Roka očekuje dobra gastronomska ponuda, kako na prigodnim štandovima, tako i u poznatim konobama i restoranima u Brtonigli i okolici, području poznatom po dobrim vinima i drugim domaćim proizvodima. Glavni organizatori fešte su Općina i Turistička zajednica Brtonigle.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini