BJELOVAR

Bjelovarski gradonačelnik predstavio mjere za pomoć gospodarstvu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak predstavio je na tiskovnoj konferenciji u petak osam mjera donesenih po hitnom postupku kako bi se u kriznoj situaciji, za vrijeme trajanja pandemije koronavirusa, pomoglo gospodarstvu.

Mjere su osmišljene u dogovoru s predstavnicima poduzetnika i obrtnika koji su upozorili na detalje koji su im najbitniji, a gradska vlast poslušala je njihove prijedloge.

Grad Bjelovar tako će prvog svibnja ukinuti prirez koji se sada plaća po stopi od šest posto, a od prvog travnja poduzetnici i obrtnici bit će oslobođeni plaćanja komunalne naknade sljedeća tri mjeseca.

Nadalje, odlukom gradonačelnika poduzetnici i obrtnici od danas su oslobođeni plaćanja zakupa poslovnih prostora u vlasništvu Grada. Odgađa se i plaćanje poreza na javne površine sve dok traju posebne okolnosti. Odnosi se to na obveznike koji su dobili rješenja o zauzimanju javnih površina. Neće se vršiti razrez poreza ni slati uplatnice za plaćanje.

Usto, Grad Bjelovar na razdoblje od tri mjeseca namjerava ugostitelje osloboditi plaćanja zakupa terasa s obzirom da ih u ovoj krizi ni ne mogu koristiti.

"Svim zatvorenim obrtima koji su tijekom ove krize najviše pogođeni, a svjesni smo da obrtnici za razliku od tvrtki odgovaraju za poslovanje svojom vlastitom imovinom njih kao fizičkih osoba, Grad će pomoći financijski svaki mjesec s 1000 kuna dok god su zatvoreni. Svi poduzetnici i obrtnici koji nisu prema Gradu Bjelovaru od. 1. siječnja 2020. do 16.03. 2020. podmirili neku od svojih obaveza po bilo kojoj osnovi, mogu sukladno Općem poreznom zakonu zatražiti obročnu otplatu svojih obveza na 24 mjesečna obroka bez kamata", poručio je gradonačelnik Hrebak.

Za vrijeme trajanja posebnih okolnosti uzrokovanih pandemijom koronavirusa neće se pokretati ovrhe za pravne i fizičke osobe niti provoditi prisilna naplata. Očekivano trajanje odgoda ovrhe i prisilne naplate je tri mjeseca

Također, svi vrtići u Bjelovaru, do povratka u normalno stanje, neće građanima Bjelovara naplaćivati boravak djeteta od 16. ožujka, kada su i zatvoreni pa do ponovnog početka rada jer roditeljima ta usluga nije ni pružena. Sve realne troškove vrtićima će podmiriti Grad.

"Paket mjera koji Grad Bjelovar izdvaja iz svog proračuna težak je više od 8 milijuna kuna. Da bi ovaj paket mjera bio realan, morali smo snažnije pristupiti smanjenju rashodovne strane proračuna, a da pritom ne smanjujemo investicijske infrastrukturne projekte, pogotovo EU projekte", istaknuo je gradonačelnik.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter