"žuto nebo"

Širom Hrvatske loša kvaliteta zraka. Evo što savjetuju liječnici

| Autor: Hina
Arhiva Novog lista)

Arhiva Novog lista)


Širom Hrvatske u subotu je pod utjecajem saharske prašine zabilježena loša i vrlo loša kvaliteta zraka, pokazuje trenutno stanje kvalitete zraka koje objavljuje portal Kvaliteta zraka u Republici Hrvatskoj.

Zrak vrlo loše kvalitete popodne je izmjeren na postajama kod Rijeke: Kostrena – Martinšćica, Paveki, Rijeka 2, Urinj i Viškovo – Marišćina, te na postaji Zoljan kod Našica.

Loša kvaliteta zraka izmjerena je na postajama od Istre do Slavonije i Dubrovnika.

Zrak loše kvalitete pokazalo je pritom mjerenje na pet postaja u Zagrebu, na po dvije u Osijeku i u Splitu te na postaji Omišalj LNG.

Na lošu kvalitetu zraka prema objašnjenju stručnjaka utječe saharska prašina koja je u petak zahvatila dijelove Hrvatske, stvarajući fenomen zamućenog neba. Povećane čestice u zraku mogu nanijeti štetu zdravlju ljudi, posebice male djece te starijih osoba i plućnih bolesnika.

Portal Kvaliteta zraka u Republici Hrvatskoj koji europskim indeksom kvalitete zraka prikazuje trenutno stanje kvalitete zraka u Hrvatskoj dostupan je na internetskim stranicama Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

I talijanski mediji pišu o tzv. “žutom nebu”. Liječnica s odjela za pulmologiju bolnice u Chietiju Laura Martino objasnila je kako saharska prašina djeluje na zdravlje ljudi. “Ne nazivajte to pijeskom već mikroprašinom koja dolazi do nas i nije bezazlena za naše zdravlje”, kaže dr. Martino, kako javljaIl Messaggero.

Tzv. čestice Pm10 zasigurno ne gode zdravlju. U Italiji je naime izmjerena visoka koncentracija tih čestica. One mogu uzrokovati iritacije, napade astme, respiratorne probleme i umor, objašnjava talijanska liječnica dr. Martino.

“Izbjegavajte pušenje i držite pod kontrolom eventualne respiratorne bolesti”, preporučuje liječnica. Građani mogu koristiti i maske u područjima gdje je zabilježena visoka koncentracija tih čestica.

Rizične kategorije su djeca, starije osobe, srčani bolesnici i oni koji pate od respiratornih bolesti kao što je astma. Jedno je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Occupational and Environmental Medicine pokazalo da je povećan broj hospitalizacija zbog respiratornih problema uzrokovanih prisustvom saharske prašine u zraku. Svim rizičnim skupinama preporuča se izbjegavanje boravka na otvorenom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter