PREDSJEDNICA KOHOM-A NA N1

Nataša Ban Toskić: U roku od pet godina polovica stanovnika u Hrvatskoj ostat će bez obiteljskog liječnika

| Autor: Novi list
Ilustracija (Arhiva Novog lista)

Ilustracija (Arhiva Novog lista)


Nataša Ban Toskić, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KOHOM), bila je gošća N1 Studija uživo kod Sandre Križanec s kojom je razgovarala o manjku liječnika obiteljske medicine.

Nataša Ban Toskić rekla je da se na negativan trend smanjivanja broja obiteljskih liječnika upozorava već deset godina: "Svaki put kažemo da smo došli do kritične točke, ali smo ovaj puta pred propasti. Od 2.186 liječnika koji trenutno rade u ordinacijama, a moramo napomenuti da 111 ordinacija nema liječnika, više od 800 je starije od 60 godina, a 280 je starije od 65 godina. U roku, od najkasnije, pet godina, polovica stanovnika u Hrvatskoj ostat će bez obiteljskog liječnika", objasnila je Ban Toskić, kako javlja televizija N1.

Problemi se gomilaju

"Priljev mladih liječnika, pogotovo onih koji žele trajno ostati u obiteljskoj medicini, a ne ostati samo dok ne naiđe nešto bolje, nije vrijedan spomena i minimalan  je. Specijalizacije se ne raspisuju, organizacijski problemi se gomilaju, pogotovo administrativno opterećenje, a u ovom trenutku je najkritičnija kriza financiranja. HZZO-u više ne može vjerovati da zbog nesposobnosti ili nesnalaženja ne ulaže u obiteljsku medicinu, već nam se čini da tu ima neke namjere. Državni osiguravatelj ne želi financirati obiteljsku medicinu”, dodala je Ban Toskić za televiziju N1.

Ban Toskić ističe da se ulaganja u obiteljsku medicinu svode na 2,5 posto i to s kašnjenjem: "Tone se u minuse i ne može se pružati kvalitetna zdravstvena zaštita”, navela je.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter