ŽIVOT IZA REŠETAKA

U kaznionici u Valturi najviše se čitaju "Ubojstvo u Orient Expresu", "Corpus delicti" i "Obdukcija"

| Autor: Hina
Ilustracija (Snimio: Davor Kovačević)

Ilustracija (Snimio: Davor Kovačević)


U Hrvatskoj ima sedam kaznenih ustanova, u svakoj je omogućen pristup knjižnom fondu pa ukupno uzničke dane uz knjigu krati do 50 posto zatvorenika, a ljestvice najčitanijih djela otkrivaju da su najpopularniji krimići, ali čita se sve  - od Biblije, preko Suzane Rog do Franje Tuđmana.

Najčitaniji žanr iza hrvatskih rešetaka je svakako kriminalistički roman, a čitaju se i vjerske knjige, ljubavni i erotski romani, knjige za samopomoć i sl.

U kaznionici Lipovica pored Požege, gdje je najrazvijenija čitalačka navika zatvorenika, najčitanije su, uz krimiće, putopisne knjige i one vjerskog sadržaja. Čitatelji najviše posežu za Biblijom i Kuranom, a slijede ih "Tko je čovjek" Tomislava Ivančića i dva domaća klasika "Prokleta avlija" Ive Andrića i "Zlatarevo zlato" Augusta Šenoe.

U najpoznatijoj hrvatskoj kaznionici u Lepoglavi su uz krimiće najposuđivaniji trileri, povijesna proza i knjige za samopomoć. Umjesto Biblije i Kurana "Lepoglavcima" su draže knjige dijametralno suprotnog sadržaja.

Oni čitaju Zvonimira Majdaka, odnosno njegove erotske romane "Želim još puno puta" i "Gospođa" koje je pisao pod pseudonimom Suzana Rog, a u vrhu posudba su Kenan Crnkić i "Pazi kojeg vuka hraniš" te Pavao Pavličić s "Krvnom vezom".

Iz bibliotečnog odjela u Valturi, jedinoj kaznionici otvorenog tipa, najviše se poseže za romanom Agathe Christie "Ubojstvo u Orient Expresu" i krimićima američke književnice Patricie Cornwell "Corpus delicti" i "Obdukcija".

Tamošnje osobe na izdržavanju kazne interes pokazuju i za knjige o ljekovitom bilju, kroz njihove ruke često prolazi "Kućna biljna ljekarna" Ivana Lesingera. Nerijetko posežu za enciklopedijama i knjigama povijesnog sadržaja, među kojima je najčitanija "Hrvatska u monarhističkoj Jugoslaviji" Franje Tuđmana.

U ženskom zatvoru najviše čitaju ljubiće

Kaznionica u Turopolju još je jedna u kojima su najčitaniji kriminalistički romani, a jedina je gdje se iznadprosječni interes pokazuje za znanstvenu fantastiku i humoristički roman. Najposuđivaniji su Robert Ludlum i "Teški krug", John Grisham i "Posljednji porotnik" te svevremenski klasik Williama Shakespearea " Romeo i Julija".

Trileri su na prvom mjestu u Glini, a najčitanija je Marija Jurić Zagorka i njezina serija romana "Grička vještica". Tamo se također čita Andrića, ali za razliku od Lipovice zatvorenici u Glini preferiraju njegovu "Na Drini ćuprija".

Zanimljivo je, a ne bi trebalo čuditi, da je treća po broju posudbi knjiga "Godina prođe, dan nikada" glumca Žarka Lauševića koji je također dobar dio života proveo iza rešetaka.

U ženskom zatvoru u Požegi najviše se čitaju ljubavni romani, potom krimići i knjige za samopomoć. Najčitaniji je Robert Napra i njegovi romani "Luna", "Bijela jutra" i "Testament grofa Drakule", a i "Ciganin, ali najljepši" Kristijana Novaka te "Pogledaj što je mačka donijela" Ante Tomića često prelaze iz ruke u ruku osuđenica.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter