PRIJEVREMENI IZBORI

Birači u Raši, Gospiću, Rabu i Otoku u nedjelju biraju i lokalnu vlast

| Autor: Hina
(Snimio: Marko Gracin)

(Snimio: Marko Gracin)


Osim hrvatskih zastupnika u Europski parlament, birači u Gospiću, Raši, Rabu i Otoku Dalmatinskom u nedjelju će prijevremeno birati  svoje gradonačelnike i načelnike te gradsko i općinsko vijeće.

Gospićani na izbore izlaze nakon što je Vlada u ožujku razriješila gradonačelnika Karla Starčevića (HSP) jer gradsko vijeće nije donijelo proračun Grada za ovu godinu.  

 Naime, Starčević je prije glasovanja, povukao prijedlog proračuna te nije predložio novi. Vlada ga je razriješila, kao i njegovu zamjenicu Kristinu Pršu.
 Starčević se sada nije kandidirao, a na njegovu mjestu vide se tri kandidata, među njima i Darko Milinović, nekadašnji HDZ-ov ministar, saborski zastupnik i župan, a sada kandidat stranke LiPo koju je osnovao nakon što je isključen iz HDZ-a.

 HDZ-ov kandidat za gradonačelnika je Joso Vrkljan, a kandidat grupe birača, odnosno nezavisni, je Danijel Tušak.

 Kandidati za njihove zamjenike su Ivica Kovačević (LiPO), Kristina Prša (HDZ) i Maria Ćaćić (kandidatkinja grupe birača).

 Tko će nepunu godinu, do novih lokalnih izbora na proljeće iduće godine, voditi Gospić odlučivat će  nešto više od 10 tisuća birača.

 Ostavka načelnice Glorije Paliska, razlog je zbog kojega će nešto više od 2. 600 birača istarske općine Raša, u nedjelju birati novu načelnicu, odnosno načelnika. 

 Troje je kandidata: SDP-ov Miroslav Hudi, IDS-ov Leo Knapić i HDZ-ova Admira Žakula.
 
Svoja predstavnička tijela, gradsko i općinsko vijeće, u nedjelju će birati grad Rab i općina Otok.

  Nakon što je Gradsko vijeće Raba, kojem je na čelu bio Željko Dumičić (RPS), s koalicijske liste HDZ, HSS, RPS-a, sredinom prosinca odbilo pripajanje svog komunalnog poduzeća “Vrelo” senjskom trgovačkom društvu “Južni ogranak”, 30. prosinca  sazvana je nova sjednica s istom točkom dnevnog reda. Međutim, pripajanje rapskog komunalca “Južnom ogranku” ni taj pije prošlo, ovaj put s četiri glasa “za” i pet “protiv”. A kako je pao i proračun, s krajem godine raspušteno je Gradsko vijeće. 

 Za 13 mjesta u Gradskom vijeću Raba natječu se četiri opcije, odnosno liste: DP-ova, koalicija lista HDZ-a, Rapskog pučkog sabora i HSS-a, lista SDP-a te kandidacijska lista grupe birača koju nosi Lovre Ševerdija. Pravo birati gradske vijećnike ima 7.000 birača.

 Tri liste: HDZ-ova, stranke HSP-1861 te nezavisna, odnosno lista grupe birača Dušana Đule, dugogodišnjeg načelnika, natječu se za mjesto u općinskom vijeću dalmatinskog Otoka koje ima 13 vijećnika. Tko će u njemu sjediti, odlučivat će nešto više od 4. 500 birača.

 Općinsko vijeće u toj dalmatinskoj općini ne funkcionira od kraja prošle godine, raspušteno je jer nije donijelo općinski proračun za 2024. godinu, a ni odluku o privremenom financiraju.

 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter