gradonačelnik zagreba

Tomašević: Rebalansom proračun Grada Zagreba povećavamo oko 10 posto

| Autor: Hina
Tomislav Tomašević (Snimila Ana Križanec)

Tomislav Tomašević (Snimila Ana Križanec)


Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u utorak je najavio da će krajem lipnja na sjednicu Gradske skupštine uputiti rebalans gradskog proračuna kojim se proračun u iznosu od oko 2,5 milijarde eura povećava za oko 10 posto.  

Rebalans se, pojasnio je, donosi primarno zbog rasta plaća u Gradskoj upravi, gradskim vrtićima, gradskim kulturnim ustanovama, među vatrogascima te gradskim poduzećima koje su rasle između 12 i 15 posto, a gradski proračun raste oko 10 posto.  

"Da bi mogli i dalje ne povećavati cijene komunalnih i javnih usluga, bitno je povećati subvencije u gradskom proračunu tako da kako nam rastu prihodi, tako nam rastu i troškovi i zato će primarno rebalans biti oko toga, znači da i dalje osiguramo da do kraja godine ne rastu cijene za građane kad govorimo o bilo kojoj komunalnoj i javnoj usluzi", rekao je Tomašević na konferenciji za novinare koju je održao na treću godišnjicu mandata. 

Rebalansom će, ističe, osigurati i neke "iskorake", vezane za povećanje izdvajanja za sport te za predujam od osam milijuna eura za kupnju niskopodnih tramvaja. 

Uz gradnju Paromlina (gradske knjižnice i društveno-kulturnog centra), koja je počela prije dva mjeseca, Tomašević je najavio da sljedeći mjesec kreće obnova Doma sportova i gradnja bazena Špansko, a krajem godine ili najkasnije u siječnju počet će gradnja nogometnog stadiona u Kranjčevićevoj ulici. Krajem ove godine počet će i obnova Kina Europa. Na jesen očekuju početak gradnje zgrade s 300 stanova u Podbrežju za socijalni i priuštivi najam.  

Osvrćući se na rezultate u tri godine mandata, Tomašević je istaknuo da Zagreb postaje predvodnik u stvaranju zelene i socijalno pravedne tranzicije, a dokaz tome je i to što je grad ove godine u konkurenciji od preko 70 europskih gradova sve njih ostavio iza sebe i postao Europska prijestolnica uključivosti i raznolikosti. Zagreb je i od Europske komisije uvršten među 100 europskih gradova s misijom da postanu klimatski neutralni do 2030. 

Posebno su, kaže, ponosni jer su do sada imali nula korupcijskih afera, restrukturiran je Zagrebački holding i već drugu godinu posluje pozitivno, te je nakon 13 godina Zagrebu vraćen investicijski kreditni rejting.  

Ponosni su i da su jedini grad i županija koji unatoč inflaciji nije digao cijenu javnih i komunalnih usluga. Od 1. lipnja starijim od 65 godina omogućili su i besplatan javni prijevoz. Svim sugrađanima omogućili su i besplatnu Žičaru Sljeme.

Proširit će se, ističe, tramvajska pruga u Sarajevskoj i Heinzelovoj, prvi puta nakon 20 godina, kupiti 60 novih tramvaja, došlo je 65 novih autobusa, a još će ih kupiti 100 na obnovljive izvore energije i 30 rabljenih. 

Lani su iz EU fondova povukli čak 150 milijuna eura, otvorili četiri vrtića, a još 10 ih je u izgradnji, 16 škola je novoizgrađeno ili potpuno obnovljeno ili dograđeno (polovica njih u potpunosti financirano iz gradskog proračuna), a još pet škola očekuju do kraja mandata.

Vezano za postpotresnu obnovu, završeno je 188 od 207 projekata obnove, iz Fonda solidarnosti povučeno je oko 190 milijuna eura.

Tomašević se pohvalio i da su prije godinu i pol uveli novi model odvoza i naplate otpada, za koji je Visoki upravni sud jučer potvrdio da je u skladu sa Zakonom, pa će ga sada uvesti i drugi gradovi.  

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter