promjena

Zagrebačka plinara izgubila opskrbu plinom u Zagrebu od male tvrtke, Tomašević ljut: "Pa kakav je to natječaj?"

| Autor: Hina
(Snimio: Davor Kovačević)

(Snimio: Davor Kovačević)


Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević komentirao je u srijedu neslužbenu informaciju da je HERA odabrala Međimurje plin za javnu opskrbu Zagreba plinom, upitavši koji je motiv tvrtke koja je do sada opskrbljivala 29 tisuća kućanstava da preuzme područje na kojem ih je deset puta više.

Posebno je problematizirao sam natječaj HERE za odabir opskrbljivača u obvezi javne usluge opskrbe plinom na području Zagreba, za razdoblje od 1. listopada 2024. do 30. rujna 2027. 

"Pa kakav je to natječaj?”, upitao je gradonačelnik Tomašević.

Naglasio je da je taj broj kućanstava za Međimurje plin dosad bio na razini jedne zagrebačke četvrti; tvrtka ima ukupno 74 radnika i nema odvojenu distribuciju od opskrbe. Gradska plinara Zagreb i Gradska plinara Zagreb - Opskrba ukupno ih imaju  oko 500 radnika, od kojih je oko stotinu u Opskrbi, dodao je Tomašević. 

Upitao je koji je poslovni interes tvrtke Međimurje plin i direktora Nenada Hranilovića koji je i predsjednik međimurskog ogranka HNS-a, što Tomašević smatra "zanimljivim", kao i činjenicu da, po uvjetima Herinog natječaja, Međumurje plin ne može opskrbljivati plinom na svom matičnom području.

Napomenuo je da Zagrebačka plinara nije izgubila posao od neke privatne tvrtke, već je tvrtke u javnom vlasništvu više gradova i općina Međimurja, među kojima je najveći pojedinačni vlasnik Čakovec.

Gradonačelnik Tomašević je rekao da je od čakovečke gradonačelnice saznao da Grad Čakovec nije htio dati pismo namjere da će ih financijski podržati u ovom velikom skoku u prihodima i rashodima, jer, dodao je,  "govorimo o stotinama milijuna."

Podsjetio je da se Gradska plinara Zagreb opskrba (GPZO) javio na natječaj HERE 'za odabir opskrbljivača u obvezi javne usluge opskrbe plinom' na način da posluje s pozitivnom nulom, odnosno da se ne nastavljaju gubitci od sedamdeset milijuna eura generirani nakon ugovora koji ga je dočekao od prethodne vlasti.

Gradska plinara Zagreb vlasnik cijele plinske infrastrukture  

Objasnio je kako će Zagrepčanima i dalje plin distribuirati Gradska plinara Zagreb, koja je vlasnik cijele plinske infrastrukture.  Gradska plinara Zagreb će dovoditi plin, brojila će ostati ista, a ako se ova odluka donese samo će se faktura dobivati od Međimurje plina, rekao je.

Tomašević očekuje od direktora  GPZO-a i uprave Zagrebačkog holdinga da se analizira ova situacija i da se iskoriste svi mogući pravni instrumenti vezani za ovaj natječaj, te da, ako će se smanjivati broj djelatnika, za njih osiguraju drugi poslovi.

Na pitanje ima li u ovom slučaju drugih interesa, gradonačelnik Tomašević je rekao da u najmanju ruku ovakav natječaj nije normalan, s takvim uvjetima da netko može povećati deset puta broj korisnika bez obvezujuće ponude poslovne banke i obvezujuće ponude za kupovinu plina, bez digitalnih alata i bez dovoljno zaposlenih", a što kažu da će osigurati do 1. listopada.

“Prije tri godine ponuda GPZO-a je bila 9,6 eura, tako da je ovo samo sedam posto više od te ponude unatoč inflaciji", rekao je.

Zagrebački gradonačelnik dodao je kako je strategija bila da se ne ide u gubitak, ali da niti ne ostvaruju neku dobit, a koja je  bila manja od 0,3 posto.

 


Podijeli: Facebook Twiter