među pet najboljih

Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa, lani 300 transplantacija

| Autor: Hina
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


U Hrvatskoj, koja u nedjelju obilježava Nacionalni dan darivanja i  presađivanja organa i koja uživa  status jedne od vodećih zemalja svijeta u području darivanja i presađivanja organa, prošle je godine izvršeno 300 transplantacija solidnih organa.

„S ponosom možemo reći kako je hrvatska transplantacijska medicina perjanica našeg zdravstvenog sustava te se svrstava među prvih pet država u svijetu po broju transplantacija jetre na milijun stanovnika,“ izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš. 

 Hrvatskim primateljima prošle je godine uspješno presađeno -  141 bubreg, 48 srca, 12 pluća, 108 jetri, 5 gušterača, te je izvršeno 5 kombiniranih transplantacija gušterača-bubreg, dvije transplantacije bubreg-jetra i kombinirana transplantacija jetra-srce.

 „Uspješnim organizacijskim modelom, povećanim brojem darivatelja i transplantacija te članstvom u Eurotransplantu, hrvatska transplantacijska medicina predstavlja jedinstveno područje hrvatske medicine i zdravstvenog sustava te je integralni dio EU zdravstvenog sustava,“ naglasio je Beroš.

 Poručio je i kako je Nacionalni dan prilika da svi zajedno zahvalimo darivateljima organa i njihovim obiteljima, kao i zdravstvenim djelatnicima koji provode transplantacijski program.

 Odlukom Hrvatskog sabora, iz 2006. godine, 26. svibnja proglašen je Nacionalnim danom darivanja i  presađivanja organa i tkiva s ciljem izražavanja solidarnosti i podrške svima koji čekaju na presađivanje te zahvale darivateljima i njihovim obiteljima na plemenitoj odluci o darivanju.

 

 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom