poticaj udomiteljstvu

Kampanja "Prigrli dijete, stvori dom": U Hrvatskoj četiri tisuće djece živi izvan obitelji

| Autor: Hina
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


U Hrvatskoj je oko 4 tisuće djece izvan obitelji, zbog čega Zaklada "Hrvatska za djecu" novom kampanjom "Prigrli dijete, stvori dom" želi privući nove udomitelje.

Riječ je o kampanji za poticanje udomiteljstva koju je Zaklada "Hrvatska za djecu" u utorak predstavila u Zagrebu i jedna je u nizu kampanja koja se provodi diljem Hrvatske za promicanje udomiteljstva i edukaciju o tome što znači biti udomitelj. 

Danas 1.308 udomiteljskih obitelji skrbi o 2.242 djece. Broj udomiteljskih obitelji raste, u ovoj je godini 67 novih udomitelja i svaki je izuzetno važan, jer je udomiteljska obitelj najbliža usluga smještaja stanovanju u primarnoj biološkoj obitelji, rečeno je na predstavljanju kampanje. 

Državna tajnica Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Margareta Mađerić istaknula je nastojanje ministarstva, zaklade Hrvatska za djecu, Zavoda za socijalni rad i Obiteljskog centra da se obitelji u velikim gradovima potiče na udomljavanje. 

Udomiteljske obitelji heroji su socijalnog sustava

"Kontinuirano provodimo programe, zakonske izmjene i dopune, povećali smo naknade i opskrbnine. Uveli smo udomiteljski dopust za sve koji udome djecu do sedme godine života, omogućava se ostanak kod kuće uz isplatu mirovinskog, zdravstvenog i isplatu plaće", rekla je Mađerić, uz napomenu da se, unatoč prošlogodišnjem negativnom trendu po kojem više udomitelja izlazi iz sustava nego što u njega ulazi, javlja puno novih udomiteljskih obitelji. Dodala je da je u rekordnoj 2022. godini posvojeno 196 djece. 

"Kad bi barem petero djece dobilo dom i živjelo van institucija u roditeljskoj skrbi, cilj kampanje bio bi postignut", poručila je upraviteljica Zaklade "Hrvatska za djecu" Renata Gubić i napomenula da udomiteljske obitelji treba istaknuti kao "heroje socijalnog sustava", jer je jedino udomiteljska obitelj adekvatna zamjena biološkoj. 

Na održanoj panel raspravi sudjelovali su upraviteljica Zaklade Renata Gubić, voditeljica Službe za podršku organizacije rada pružatelja usluga i udomiteljstvo u Ministarstvu Sadika Grozdanić, udomiteljica Katja Dakić, student odrastao u Dječjem domu Maestral Joško Lalić i profesorica na Pravnom fakultetu u Zagrebu Maja Laklija.

Ambasadori kampanje, hrvatski fotografi Mare Milin, Krasnodar Peršun, Stephan Lupino i Damir Hoyka pripremaju izložbu "Obiteljski album" na kojoj će, krajem listopada u Francuskom paviljonu u Zagrebu, biti prikazane fotografije života u udomiteljskim obiteljima. 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum