SDP-OVKA

Borzan: Građani od EU traže odgovore jer Vlada nema rješenja

| Autor: Hina
Biljana Brozan

Biljana Brozan


Jutros je na Trgu slobode u Osijeku Biljana Borzan predstavila prioritete SDP-ove liste, ali i hrvatskih građana, za idući mandat u Europskom parlamentu.

Prema zadnjem Eurobarometru, građani kao najvažnija područja kojima bi se EU trebala baviti ističu troškove života, gospodarsku situaciju i nezaposlenost, zdravlje i stanovanje.

„Jedan od 6 Europljana ne zarađuje dovoljno da može izdržati od prvog do prvog u mjesecu. Europski socijaldemokrati su se izborili za Direktivu o minimalnim plaćama, za jednake plaće za muškarce i žene te za zaštitu radnika preko digitalnih platformi.

Međutim, i dalje ostaje borba za povećanje zaposlenosti, ali i za kvalitetne poslove i uvjete rada“, kaže Biljana Borzan.

Ističe kako je kriza stanovanja prisutna svugdje u EU, a u Hrvatskoj su u zadnjih desetak godina cijene nekretnina skočile za 62 posto. Zato djeca ostaju živjeti kod roditelja najdulje u EU, do 33. godine.

„Vlada nema ni sluha ni volje zauzdati tržište nekretnina. Što mladima preostaje, prodati bubreg? Mi ćemo potražiti odgovor na razini EU, ograničiti cijene nekretnina i regulirati tržište.

Isto tako, tražit ćemo povećanje ulaganja u održivo i socijalno stanovanje te ulaganja u Jamstvo za djecu kako bi osigurali da svako dijete ima adekvatan dom“, rekla je Borzan.

Navodi kako je i zdravstvo među prioritetima građana. Kaže kako je to iznenađujuće budući da u velikom dijelu nije u nadležnosti EU. Međutim , ističe kako naši građani imaju daleko veće povjerenje u europske institucije nego u nacionalne.

„Budući da naše zdravstvo u očajnom stanju, ljudi se za pomoć i potporu okreću prema Europskoj uniji. U roku od dvije godine s 4. smo došli na 2. mjesto po smrtnosti od karcinoma, koja je možda jedan od najboljih pokazatelja stanja zdravstva neke države.

Iako je domovina oca preventive A. Štampara, Hrvatska ima najvišu stopu pretilosti, a i prema broju pušača smo na vrhu Europske unije.

Ako uzmemo u obzir da smo po ekonomskim pokazateljima na samom dnu Europske unije, može se reći da smo europski rekorderi samo tamo gdje to nikako ne bismo trebali biti“, kaže Borzan.

Kaže kako je prema Europskom planu za borbu protiv raka, EU ulaže više od 5 milijarde eura u istraživanje i liječenje raka.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of