u glavnom gradu

Počeo ovogodišnji "Hod za život". Markić očekuje da će ove godine u Hrvatskoj biti zabranjen pobačaj

| Autor: Hina
(Snimio Matija Habljak/Pixsell)

(Snimio Matija Habljak/Pixsell)


Deveta povorka "Hoda za život, obitelj i Hrvatsku" pod geslom "Glas rođenih za život nerođenih", počela je u Zagrebu u subotu okupljanjem kod Hrvatskog narodnog kazališta (HNK), a organizatori ove godine očekuju više od 15.000 sudionika.

Iz inicijative su najavili da hodaju za "zakonsku i svaku drugu zaštitu nerođenog djeteta, njegove majke, oca i cijele obitelji" te da će se "miroljubivim hodom kroz Zagreb, radosno i uz pjesmu, poslati važna poruka da je svaki život važan".

Okupljanje je započelo u 10,30 sati, na Trgu Republike Hrvatske ispred zgrade HNK, odakle je nešto kasnije krenula povorka uz balone, zastave i transparente. 

Nacionalna koordinatorica inicijative Željka Markić istaknula je da se ove godine "Hod za život" održava u 15 gradova širom Hrvatske, pod sloganom "Glas rođenih - Za život nerođenih". 

Podsjetila je da su prošli tjedan predložili da se po ubrzanoj proceduri donese zakon koji će omogućiti da majke anonimno rađaju u Hrvatskoj, potaknuti pronalaskom ostavljene bebe u Zaprešiću, i da su u svim bolnicama uvedu tzv. "gnijezda za bebe" da majke koje ne mogu ili ne žele zadržati svoju djecu ostave u sigurnim uvjetima.

Potvrdila je da im se već javilo Ministarstvo zdravstva te da idući tjedan očekuje razgovor o tom zakonskom prijedlogu.

Markić je također poručila da se njihova inicijativa zalaže za "zaštitu života od začeća do prirodne smrti" i očekuje da će ove godine biti izmijenjen Zakon o pobačaju.

Povorka je od Trga Republike Hrvatske krenula Frankopanskom ulicom i Ilicom, a proći će Trgom bana Jelačića i Praškom ulicom te doći do Zrinjevca, gdje će se održati završni program.

Zbog prolaska povorke obustavljen je tramvajski promet u užem gradskom središtu od 10,45 do 13 sati, i to Ilicom, od Ulice Republike Austrije do Trga bana Josipa Jelačića, Jurišićevom, Ulicom Franje Račkog, preko Zrinjevca, te Frankopanskom i Savskom sjeverno od Vodnikove.

"Hod za život" ove se godine održava tijekom svibnja, lipnja i rujna u 15 hrvatskih gradova. 

Uz Zagreb tu su Split, Rijeka, Osijek, Sisak, Varaždin, Slavonski Brod, Vinkovci, Knin, Zadar, Ploče, Metković i Imotski, kao i dva nova grada - Sinj i Opuzen.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of