OPG Kolačević

Sirana čije su jedine tajne higijena, znanje i moderna tehnologija

| Autor: Marin Smolčić / Novi list
(Snimio Marin Smolčić / Novi list)

(Snimio Marin Smolčić / Novi list)


Nedavno je u obitelj poznatih ličkih sirara OPG Kolačević iz naselja Kalinovača podno Velebita stiglo sedmo dijete, danas dvomjesečna Mara. Troje malih Kolačevića su osmoškolci, uskoro im se pridružuje još jedan prvašić.

(Snimio Marin Smolčić / Novi list)(Snimio Marin Smolčić / Novi list)


Roditelji Martina i Nikola su se na brojnim tradicijskim manifestacijama u Lici i šire od samih početaka proizvodnje mlječnih proizvoda redovno urešavali zlatnim kolajnama za kvalitetu svega što su plasirali na tržište. S obzirom na povećanje obitelji i angažman oko djece svakako je trebalo učiniti neke organizacijske promjene. Potvrdio nam je to Nikola Kolačević.

(Snimio Marin Smolčić / Novi list)(Snimio Marin Smolčić / Novi list)


„Cijela obitelj i moji roditelji su jako dobro, a to je svakako na prvom mjestu. Zbog obiteljskih obaveza malo smo se reorganizirali. Supruga Martina ima previše obaveza s djecom, ali je i dalje neprikosnovena šefica proizvodnje sireva i ostalih mlječnih proizvoda
Proizvodnja nam ide jako dobro, iako bi se radilo još više da imamo na raspolaganju veće količine kravljeg mlijeka. Godišnje plasiramo oko 15 tona različitih vrsta sireva, base, jogurta, kiselog mlijeka, skute... Od kada je zbog požara s radom prestala sirana na Baškim Oštarijama potrebe za sirom u Lici su povećane. Zbog toga smo zaposlili još troje djelatnika.

Sir škripavac i dalje drži primat


Što se tiče plasmana naših proizvoda tu nikada nije bilo problema. Sve što se proizvede ubrzo se i plasira na tržište. Na našem prodajnom mjestu na Gospićkoj tržnici uvijek ima kupaca pa se obično sve zalihe sireva i ostalih mlječnih proizvoda prodaju u jutarnjim satima. Bez konkurencije najbolje se prodaje tradicionalni sir škripavac, i danas nezamjenjivi i zdrav obrok mnogih Ličana. Tako jednostavan, ukusan i rado konzumiran u svakoj prigodi. Upravo nam je škripavac do sada donio najviše zlatnih medalja za kvalitetu, ali pri tome ne zaostaje polutvrdi sir, skuta, basa... Sve što proizvodimo, zaključuje Nikola Kolačević.


Kada god OPG Kolačević osvoji neku nagradu za kvalitetu članovi ocjenjivačkih sudova se pitaju odakle potječe visoko kvalitetno mlijeko, kao osnovni sastojak i prirodni benefit asortimana ovog OPG-a. Ova sirana smjestila se nadomak Velebita gdje njihove krave pasu potpuno nezagađene livade, ekološki raj bez premca. Upravo je ovo, uz vrhunsku tehnologiju i higijenske uvjete, jedina tajna Sirane OPG-a Kolačević.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater