UDRUGA ADELA

Osječanke sudu i policiji sedam mjeseci od ubojstva Mihaele Berak poručile: "Gledamo vas"

| Autor: Novi list
(Foto: Screenshot Udruga Adela)

(Foto: Screenshot Udruga Adela)


Osječka udruga Adela danas je simboličkom akcijom upozorila sud da i sedam mjeseci od kada je policajac Marko Smažil ubio Mihaelu Berak prate njihov rad po ovom, ali i drugim pitanjima od javnog interesa.

– Optužnica je podignuta, predmet je na sudu, te posuđenim stihom pjesme „Every Breath You Take" sudsku vlast Republike Hrvatske upozoravamo da pratimo i da ćemo pratiti što se događa, a ovim kratkim priopćenjem želimo poručiti policiji da nismo odustali od traženja preispitivanja njihovoga djelovanja u prva dva tjedna nakon gore spomenutog femicida, te ćemo s preispitivanjem nastaviti kada se formira vlada s novim ili starim ministrom unutarnjih poslova.

Plahtu s porukom smo ostavili na građevinskoj ogradi te će je moći pogledati i kroz prozore kad god požele, a papire smo, naravno ponijele sa sobom, poručuju iz udruge Adela.

Udruga za ženska ljudska prava i razvoj demokracije Adela nastala je iz neformalne inicijative Kava za ženska prava i prva je osječka feministička udruga.

Podsjećamo, prije točno sedam mjeseci policajac Marko Smažil službenim je pištoljem ubio djevojku Mihaelu Berak, s kojom se kratko viđao.

Smažil je lagao policiji da se Mihaela sama ubila, a alibi si je pokušao osigurati tako što je zvao hitnu pomoć, oca i šefa policije. U spašavanju sebe ispočetka je bio i uspješan, osječka policija slučaj je okarakterizirala kao blaže kazneno djelo dovođenja u opasnost općeopasnom radnjom ili sredstvom.

Međutim, Državno odvjetništvo odmah je slučaj prekvalificiralo u namjerno ubojstvo. Smažil je potom tijekom ispitivanja promijenio priču i tada tvrdio da je upravo on upucao djevojku, ali "slučajno".

Protiv Smažila je nakon nekoliko mjeseci podignuta optužnica. Trenutno se nalazi u istražnom zatvoru.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater