Srpski kulturni centar

Položen kamen temeljac

| Autor: Hina
(Snimila Sanja Gašpert /Novi list)

(Snimila Sanja Gašpert /Novi list)


Temeljni kamen za gradnju Srpskog kulturnog centra u Rijeci položen je u ponedjeljak u riječkom naselju Hosti.

Centar će se graditi uz prometnicu prema Viškovu, u neposrednom susjedstvu Češkog doma. Planira se da se Srpski kulturni centar sagradi do jeseni sljedeće godine. 

Centar je namijenjen afirmaciji nacionalnih kulturnih i društvenih potreba srpske zajednice, uz otvorenost svima ostalima.

Autor projekta je riječki arhitekt Vladi Bralić.

Središnji dio budućeg centra će činiti dvorana za 80 do 100 osoba, uz mogućnost proširenja na manju dvoranu koja će se nalaziti uz nju. U centru će se smjestiti bogata biblioteka riječke srpske zajednice. Na prvom katu će biti izložbeni prostor, a na najvišoj etaži 10 soba s jednim do tri kreveta za smještaj studenata i gostiju centra. Uredit će se i restoran,a na ravnom krovu će se postaviti sunčani paneli.

Gradnja Srpskog kulturnog centra u Rijeci financira se novcem iz Državnog proračuna, a vrijednost je 5,2 milijuna eura.

Predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća Milorad Pupovac istaknuo je da je ovo važan dan za srpsku nacionalnu zajednicu u Rijeci, okolnim općinama i gradovima te cijeloj Primorsko-goranskog županiji, kao i za njezinu suradnju s gradskom i županijskom vlasti.

"Učinili smo sve da srpska zajednica dobije reprezentativan centar, koji će imati otvorena vrata i biti spreman dijeliti programe i aktivnosti sa svim građanima. Ovo će biti još jedan centar otovrenih vrata, pozitivnog razmišljanja, u kojem će razlike činiti uzajamno bogatstvo svih ljudi koji ovdje žive", rekao je Pupovac.

Riječki gradonačelnik Marko Filipović ustvrdio je da je početak gradnje uslijedio nakon višegodišnjih napora srpske nacionalne zajednice i Grada Rijeke da se pronađe odgovarajuće rješenje za Srpski kulturni centar. Ovdje se prihvaćaju manjine i uvažava njihov doprinos zajednici i svemu što mogu za nju ponuditi, rekao je Filipović. 

Zadovoljstvo početkom gradnje Srpskog kulturnog centra izrazili su i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, potpredsjednik Srpskog narodnog vijeća Boris Milošević i potpredsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH Milan Vukelić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter