posjet

Predsjednik Milanović u Opatiji povodom 180. godišnjice organiziranog turizma

| Autor: Hina
(Snimio: Marko Gracin)

(Snimio: Marko Gracin)


Predsjednik RH Zoran Milanović u nedjelju je posjetio Opatiju i susreo se s predstavnicima opatijske gradske vlasti povodom obilježavanja 180. godišnjice organiziranog turizma u tom gradu koji, rekao je, ima sjajne perspektive i njezini gađani ne odlaze u Irsku.

Predsjednik Milanović u pratnji opatijskog gradonačelnika Fernanda Kirigina i suradnika prošetao se opatijskom obalnim šetalištem od kupališta Slatina do Ville Angioline u središnjem opatijskom parku, u kojoj je održan radni sastanak.

U izjavi za novinstvo nakon sastanka Milanović je ocijenio da Opatija ima sjajne perspektive. Stanovnice se sele na rubove grada, ali ne odlaze u Irsku, rekao je. Istaknuo je da se Opatija riješila benzinske crpke na Slatini, koju je, kako je naveo, Ina godinama koristila bez ikakvog ugovora.

Govoreći o Villi Angiolini, predsjednik Milanović je ustvrdio da je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek pod svaku cijenu pokušavala ugasiti Hrvatski muzej turizma, koji djeluje u toj zgradi. "Vjerojatno je taj muzej htjela prebaciti 'kod sebe doma'. Poštujem Dubrovnik, ali muzej ostaje ovdje zahvaljujući gradonačelniku", zaključio je.

Opatija ove godine slavi 180. godišnjicu organiziranog turizma, obilježavajući time početak djelovanja Ville Angioline kao prvog turističkog objekta u regiji. Izgradio ju je 1844. godine riječki patricij Iginio Scarpa te ubrzo počeo u njoj ugošćavati goste iz cijele Europe. 

Villa Angiolina je revitalizirana i uređena kao zaštićeno kulturno dobro u sklopu projekta vrijednog 760 tisuća eura, od čega je oko 70 posto financirano iz europskih fondova. Radovi su dovršeni prošle godine. U ovom objektu od 2007. godine djeluje Hrvatski muzej turizma.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini