U čast 125. obljetnice rođenja Balote

FOTOGALERIJA / Održani Prvi Balotini dani u Klubu studenata Istre "Mate Balota"

| Autor: Glas Istre


U srijedu, 10. travnja svečano su otvoreni prvi Balotini dani u Klubu studenata Istre u Zagrebu. Manifestacija je to koja slavi život i rad Mate Balote (Mijo Mirković), osobe čije ime ovaj klub nosi već šest desetljeća.

U čast 125. obljetnice rođenja Balote, na dobro poznatoj adresi Ilica 13, dogodio se svojevrsni susret generacija. Članovi predsjedništva napravili su ovo po prvi put u povijesti Kluba u kojem se, tijekom trajanja programa, tražila stolica više. Otvorenju su prisustvovali brojni bivši predsjednici i članovi od kojih treba posebno izdvojiti Piera Šurana (1936. godište), trećeg predsjednika Kluba (1959. i 1960.), a ujedno i najstarijeg živućeg bivšeg predsjednika Kluba, koji se vrlo emotivno obratio svima.

Program su uveličali i članovi KUD-a "Mate Balota" iz Raklja sa svojim kantadurima i roženičarima (Cvjetko Brgić, Klaudio Knapić i Ljiljana Miloš) dok su Balotinu poeziju čitali Luka Lupetina te Luka Catela, bivši član predsjedništva Kluba. Posjetiteljima se također sa nekoliko riječi obratio i njihov voditelj Josip Percan.

Glavna točka prvog dana programa zasigurno je bila panel rasprava triju Istrijanki u Zagrebu. Raspravu je moderirala Paola Orlić, nekadašnja predsjednica Kluba i uvažena povjesničarka umjetnosti te filmska producentica. O djedovom životu i anegdotama ispričala nam je njegova unuka i istaknuta novinarka te publicistkinja Nada Mirković, dok je s druge strane o Baloti pričala i Evelina Rudan, jedna od najznačajnijih suvremenih pjesnikinja na čakavštini koja je 90-ih također zalazila u Istarski. Posjetiteljima se obratio i trenutni predsjednik Kluba Žan Vido, dok je program vodio potpredsjednik Ive Cukerić.

Prvi dan manifestacije završio je domjenkom te neformalnim druženjem bivših i sadašnjih članova Kluba. Drugi dan manifestacije bio je rezerviran za pub kviz na koji se prijavio maksimalan broj ekipa. Sudionici su provjeravali svoje znanje iz opće kulture, a posebno zanimljiv bio je drugi dio kviza – onaj o Istri i Mate Baloti. Trodnevna manifestacija završila je u petak pravom istarskom feštom čime su svečano zatvoreni prvi Balotini dani.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum