rezultat akcije novog lista

Počela je gradnja nove kuće za obitelj Lavrnja iz Hrvatskog polja

| Autor: Marin SMOLČIĆ
(Foto Marin Smolčić)

(Foto Marin Smolčić)


Kada je ekipa Novog lista predvođena poznatim otočkim humanitarcem Berislavom Kostelcem ušla u kuću samohrane majke Bogdanke Lavrnje u podvelebitskom selu Hrvatsko polje, činilo se kako smo, po mnogo čemu, stigli u 19. stoljeće. Derutna kuća puno je starija od 100 godina, mjestimice su joj se urušili stropovi i propale nosive daske na podovima. Bogdanka nas je dočekala s neskrivenom tugom, nakupljenim očajem kojega je teško opisati.

- Borim se, mučim se, ali ne predajem se. Samo da imam kupatilo, rekla nam je tada čistačica u Područnoj školi Hrvatsko polje koju pohađa četvero učenika, među njima i Ljiljana (10), odlična učenica koja jednoga dana želi postati pjevačica POP-glazbe. Od tada je prošlo deset mjeseci. S tim prvim tekstom Novi list pokrenuo je dobru lavinu empatije i humanosti koja se uskoro pretočila u materijalno stanje. Na poseban račun prikupljeno 106 tisuća eura. Bogdanku i Ljiljanu među prvima je posjetio župan ličko-senjski Ernest Petry i ubrzo uplatio prva sredstva.

(Foto Marin Smolčić)(Foto Marin Smolčić)

Ovaj primjer slijedili su mnogi iz cijele Hrvatske, dobar dio i naših građana iz inozemstva. Budući je Bogdanka skoro cijeloga života živjela od rušenja ogrjevnog drveta u svojoj šumi i njihove prodaje, ostala je bez motorne pile. Poštari su u tih prvih mjesec dana od početka humanitarne akcije u Hrvatsko Polje donesli mnoštvo paketa, Bogdanka je dobila novu motornu pilu, Ljiljana novi bicikl, dječji mikrofon, novo računalo, odjeću i obuću.

Dok su vremenske prilike dopuštale nekolicina građevinskih privatnika iz Otočca besplatno su uklonili prastaru štalu i jednu ruševnu gospodarsku zgradu. Početkom ove godine iskopani je i priređen temelj za novu kuću površine 60 četvornih metara. Koordinator svih radova bio je Berislav Kostelac kojega smo pitali kakav je osjećaj nekome promijeniti život na bolje.

(Foto Marin Smolčić)(Foto Marin Smolčić)

- Osjećam se ponosno jer smo uspjeli učiniti najbolje. Onome tko nije vidio gdje još i danas žive Bogdanka i Ljiljana ova priča se vjerojatno čini pomalo neshvatljivom. Do sada sam organizirao dvadesetak vrlo uspjelih humanitarnih akcija, ali je ovo prvi put da će rezultat biti izgradnja nove kuće, ističe Kostelac.

Jučer je saliven temelj nove kuće koja bi prema planu trebala biti sagrađena do konca svibnja ove godine. Moderna motažna kuća za Bogdanku i Ljiljanu već je sagrađena u pogonima osječke tvrtke "Con-Mont". Imat će solarno grijanje i sve odlike jednog moderno doma iz 21. stoljeća. Za razliku od stare ruševne kuće bez kupatila i WC-a sa čijih stropova povremeno otpadaju prijeteći komadi zaljepljenog blata, materijala koji se diljem Like koristio pri gradnji prije više stotina godina.

(Foto Marin Smolčić)(Foto Marin Smolčić)


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater