Oružane snage

MORH planira šest vojnih vježbi ove godine, evo kome će sve stizati pozivi za pričuvni sastav

| Autor: Novi list
(Snimio Damir Spehar / Pixsell)

(Snimio Damir Spehar / Pixsell)


U veljači i ožujku mnogi pričuvni vojni obveznici u Hrvatskoj dobili su pozive na osmodnevne vojne vježbe, a pozivi će stizati i u lipnju, rujnu i listopadu. U pričuvnom sastavu je nešto više od 18.000 ljudi.

Za televiziju N1 MORH je poslao odgovor na pitanje kako je ustrojen pričuvni sastav Oružanih snaga i tko su obveznici tog sastava.

“Pričuvni sastav Oružanih snaga sastoji se od šest pješačkih pukovnija, dvije topničko-raketne pukovnije, pukovnije PZO (Protuzračne obrane), inženjerijske bojne, bojne veze i logističke pukovnije. Riječ je o ukupno 18103 razvrstanih pričuvnika. U pričuvni sastav raspoređeni su samo razvrstani pričuvnici, a riječ je o vojnim obveznicima koji su odslužili vojni rok ili bili na dragovoljnom vojnom osposobljavanju ili u djelatnoj vojnoj službi te im je određena vojnostručna specijalnost”, objasnili su nam u MORH-u.

Prema Zakonu o obrani, pričuvni sastav Oružanih snaga sastoji se od ugovorne i mobilizacijske pričuve, a mobilizacijska pričuva dijeli se na nerazvrstanu i razvrstanu pričuvu.

Nerazvrstanu pričuvu čine vojni obveznici koji nisu odslužili vojni rok ili bili na dragovoljnom vojnom osposobljavanju, dok razvrstanu pričuvu čine vojni obveznici koji su odslužili vojni rok ili bili na dragovoljnom vojnom osposobljavanju ili u djelatnoj vojnoj službi. Gornja dobna granica s kojom prestaje vojna obveza pričuvnika je 55 godina za muškarce i 50 godina za žene te 60 godina za visoke časnike i 65 godina za generale i admirale.

MORH: Godišnje pozivamo 1200 do 1700 pričuvnika

MORH je dao odgovor i na pitanje što je s onima koji nakon “zamrzavanja” obveznog vojnog roka 2008. godine nisu bili ni na kakvom vojnom osposobljavanju te oni koji su prethodno zbog priziva savjesti služili u civilnoj službi. Ondje kažu kako vojni obveznici koji nisu bili na nekom obliku osposobljavanja (nerazvrstani pričuvnici) nemaju obvezu služenja u pričuvnom sastavu Oružanih snaga RH.

“Nerazvrstani pričuvnici su vojni obveznici koji su uvedeni u vojnu evidenciju, stariji od 27 podina i nisu služili vojni rok ili dragovoljno vojno osposobljavanje ili bili u djelatnoj vojnoj službi i nije im određena vojnostručna specijalnost”, pojašnjavaju u MORH-u.

U pričuvnom sastavu Oružanih snaga trenutno je raspoređeno 17.563 razvrstanih pričuvnika, no u MORH-u kažu da se ne poziva svake godine isti broj razvrstanih pričuvnika na osposobljavanje, odnosno vojnu vježbu.

“Taj broj kreće se od 1200 do 1700 razvrstanih pričuvnika godišnje”, dodaju.

Šest vojnih vježbi ove godine

Ove godine, napominju, predviđeno je šest termina za osposobljavanje razvrstanih pričuvnika – u ožujku, lipnju, rujnu i listopadu.

“Vojno osposobljavanje traje od pet do 12 dana, a provodi se na vojnim poligonima Eugen Kvaternik u Slunju, vojnom vježbalištu Gakovo u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji te u Simulacijskom središtu u Zagrebu.

Budući da je većina pričuvnika u radnom odnosu, njihov odlazak na vojnu vježbu znači i njihov izostanak s posla. Prema Zakonu o radu takav se izostanak smatra opravdanim, a poslodavac je dužan zaposleniku isplatiti punu plaću za mjesec u kojemu je bio odsutan zbog sudjelovanja na vojnoj vježbi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini