KOMEMORACIJA

U Gospiću sahranjeni posmrtni ostaci 253 žrtve partizanskih zločina

| Autor: Marin Smolčić / Novi list
(Snimio Marin Smolčić / Novi list)

(Snimio Marin Smolčić / Novi list)


Na širem području Gospića svako malo otkrivaju se masovne grobnice i posmrtni ostaci žrtava poraća koje su komunističke vlasti bez dokazane krivnje likvidirale u proljeće i ljeto 1945. godine. Jedna od tih masovnih grobnica nalazila se na prostoru između zgrade Gimnazije i Gradskog groblja Svete Marije Magdalene. Jesenas su ekipe Ministarstva branitelja ispod asfaltnog sloja ceste uz groblje ekshumirale još 253 posmrtna ostatka ubijenih vojnika i civila. Nakon forenzičnih ispitivanja žrtve su danas dostojno sahranjene u zajedničku spomen-kosturnicu na Gradskom groblju u Gospiću.

Ceremonija zadnjeg ispraćaja posmrtnih ostataka žrtava upriličena je uz nazočnost  potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, državnog tajnika Darka Nekića, izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora Maria Kapulicu, saborsku zastupnicu Anitu Pocrnić Radošević, predstavnika Ličko-senjske županije župana Ernesta Petryja, izaslanstva brojnih Udruga i građana Gospića iz obitelji koje su nakon svršetka II. svjetskog rata izgubile svoje najmilije. Komemorativni program započeo je svetom koncelebriranom misom kod kapelice na groblju koju je predvodio Dr. Richard Pavlić, dijecezanski upravitelj Gospićko-senjske biskupije. Nakon mise prva je govorila Nada Rogić iz Otočca čiji je djed odmah po svršetku rata ubijen u Gospiću.

-Dragi djede, izvedeni ste jednog praskozorja iz zatvora izmrcvareni, polomljenih kostiju i bili među prvim žrtvama tog zlokobnog oslobođenja 1945. godine. Bez presuda, bez dokaza i bez krivnje. Jedina krivnja bila je jer ste Hrvati. Tako ste bili prokazani 253 puta. Samo za „30 novčića“ nečije boračke penzije. Znam djede da si bio s nama i 1991. godine kada smo ponovno stali na branik domovine. Danas živimo slobodno, onako kako si ti nekada potajno želio. Baka je noćima tiho plakala za tobom i ubrzo je i ona nestala.

Djede, cijeloga života sam potajno skrivala tvoju jedinu fotografiju po tavanima i ladicama, rekla je između ostaloga Nada Rogić. Velike zasluge zbog zadnjih eksumacija izvršenih u Gospiću imao je župan Ernest Petry.

-Danas svjedočimo posljednjem ispraćaju žrtava ubijenih nakon II. svjetskog rata pronađenih ispod ceste u blizini groblja i dvaju škola, u strogom središtu Gospića. Velike zasluge za provedene ekshumacije ima podpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved jer je nakon istraživanja terena završena ekshumacija nedužnih žrtava s ovoga područja. Istraživanja su provedena sustavno, uz pomoć Ličko-senjske županije i Grada Gospića, a s jasnim ciljem kako bi žrtve imale dostojan ukop na zadnjem počivalištu.


Prošlost svakako treba vrednovati, suočiti se s njom i provoditi je kroz vladavinu prava, vrijednosti za koje su na načelima demokracije tijekom Domovinskog rata živote dali najbolji hrvatski sinovi, naglasio je župan Ernest Petry. U ime Odbora za unutarnju politiku, u svojstvu izaslanika predsjednika Hrvatskog saboora govorio je Mario Kapulica koji je u svojem govoru naglasio potrebu oprosta, ali i dubokog sjećanja na svaku žrtvu koju je hrvatski narod podnio u svojim borbama za slobodu. Podpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved istaknuo je kako svaka nedužna žrtva zaslužuje dostojanstvo i iskreni pijetet.

-Današnjim činom odajemo počast za 253 žrtve čiji su posmrtni ostaci danas napokon našle svoj mir. Obitelji ovih žrtava su desetljećima tražile istinu i mogućnost da im barem mogu zapaliti svijeće na zadnjem počivalištu. Moram se zahvaliti tim obiteljima na beskrajnom strpljenju, na povjerenju koje ste nam pružili u našim naporima na otkrivanju grobišta i ekshumacijama žrtava partizanskih zločina. Ove žrtve koje su zvjerski mučene i ubijene samo zato što su Hrvati i katolici nehumano su zatrpani u samom srcu Gospića. Nad nesagledivim zvjerstvima potom je sagrađana cesta kako bi se zatirali tragovi. Prikrivanje tih zvjerstava trajala su 79 godina.


Strašni podaci


Nakon ekshumacija proveli smo antroplološku obradu posmrtnih ostataka u suradnji sa Zavodom za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu. Ustvrdili smo da se radi o 249 mahom mlađih muškaraca i četiri žene. Čak 12 ubijenih muškaraca bilo je mlađe od 20 godina, a osam žrtva bilo je starije od 50 godina. Kod većine žrtava radi se strjelnim tragovima na lubanjama, udarcima tupim ili oštrobridnim predmetima. Osim na lubanjama zabilježeno je i 38 tragova prijelom kostiju.

Još je puno žrtava stradalih u vremenima totalitarnih režima. Mi svoje žrtve ne zaboravljamo. Prisjetimo se prorčanskih riječi blaženog Alojzija Stepinca: Komunizam se od laži rodio, od laži živi i od laži će i umrijeti! U proteklih osam godina ekshumitrali smo posmrtne ostatke 2064 žrtve likvidirane nakon svršetka II.svjetskog rata, najviše u jami Jazovka. Na području Ličko-senjske županije ekshumirali smo 376 žrtava. Prije tri godine u ovu grobnicu smo sahranili 102 žrtve partizanskih zločina. Sve ovo nisu samo puke brojke, iza njih se kriju imena i prezime žrtava, tragične sudbine i ožalošćene obitelji. Kriju se i zločinci koje nije stigla zaslužena kazna, rekao je ministar Medved i podsjetio kako Hrvatska još uvijek traga za 1797 žrtava Domovinskog rata.

Potom su u spomen kosturnicu položeni posmrtni ostaci 253 žrtve. Vijence su položili izaslanik Vlade RH ministar Tomo Medved, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Mario Kapulica, župan Ernest Petry i Nada Rogić, Vladin povjerenik za Grad Gospić Josip Brozičević i nekadašnji gradonačelnik Karlo Starčević.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of