BELIŠĆE

Obilježena 32. godišnjica akcije "Baranja" 107. brigade HV-a

| Autor: Hina
(Snimio: Davor Javorovic/Pixsell)

(Snimio: Davor Javorovic/Pixsell)


Mimohodom i polaganjem vijenaca u spomen poginulim braniteljima u srijedu je obilježena 32. godišnjica akcije 107. brigade Hrvatske vojske "Baranja", a hrvatski predsjednik Zoran Milanović kazao je kako je ovo operacija za koju hrvatska javnost slabije zna, ali je vrijedna pamćenja.

U pokušaju oslobađanja dijela tada okupirane Baranje, s kojeg su svakodnevno granatirana područja Valpova i Donjeg Miholjca, poginulo je 15, a ranjeno 85 pripadnika ove brigade.

Predsjednik Milanović rekao je da ta akcija nije završila onako kako je planirano, ali su "neke lekcije izvučene za kasnije, i na njima su građene neke buduće pobjede".

Istaknuo je kako je ovo bila "prva ozbiljnija i ambicioznija akcija nakon Sarajevskog primirja u travnju 1992. godine, a nakon toga su uslijedile hrvatske pobjede".

Ovo, na žalost, nije bila pobjeda, ali je vrijedno pamćenja i da se o tome više govori jer postoje neki događaji iz Domovinskog rata, koji su nepravedno gurnuti u stranu, a operacija "Baranja" je jedan od njih, poručio je predsjednik Milanović.

Državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Špiro Janović rekao je kako nas ova akcija "podsjeća da Domovinski rat nije bio lagodni put do pobjede, već krvava staza puna patnje, smrti, bola i odricanja naših branitelja".

Zajedništvo, odlučnost i hrabrost, koji su karakterizirali naše suborce tijekom ove operacije i danas su nam potrebni. Svijet u kojem danas živimo sve je nesigurniji, suočavamo se s novim izazovima i prijetnjama, koje zahtijevaju jedinstvo, solidarnost i suradnju u izgradnji sigurnog i prosperitetnog društva, poručio je Janović.

Kod spomen-obilježja poginulim pripadnicima 107. brigade Hrvatske vojske vijence su položili članovi obitelji poginulih pripadnika postrojbe, hrvatski predsjednik Zoran Milanović, izaslanstva državnih i lokalnih vlasti, Hrvatske vojske i policije te udruga iz Domovinskog rata.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum