brži prelazak granice

Više od 14 tisuća građana ima digitalnu putovnicu, evo što vam treba kako biste ju i vi nabavili

| Autor: Glas Istre
(Snimio Sergej Drechsler)

(Snimio Sergej Drechsler)


Digitalnu putnu vjerodajnicu, koja omogućuje brži prelazak granice, daje mogućnost najave dolaska na odredište i unapređuje sigurnost, naši građani testirali su među prvima u svijetu, piše N1.

Uz našu zemlju u projektu Digital Travel Credential (DTC) sudjelovala je i Finska, a s hrvatske strane pilot-projekt provodi Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD), specijalizirana za proizvodnju osobnih dokumenata i visoko zaštićenih tiskovina, koja je uspostavila sustav za izradu i korištenje DTC-a, dok je Ministarstvo unutarnjih poslova na zagrebačkom aerodromu uspostavilo sustav i instaliralo potrebnu opremu za provođenje DTC kontrole za letove izvan schengenskog područja.

Pilot-projekt završio je prošli mjesec, a do 15. ožujka u Certilia mobilni wallet već je dodano više od 14.000 putnih dokumenata, a testeri i sudionici iz Certilije hrvatskoj graničnoj kontroli poslali su više od 600 najava putovanja u treće zemlje, piše Večernji list.

Digitalna verzija fizičke putovnice na pametnom telefonu razvijena je na temelju specifikacije Međunarodne organizacije za civilno zrakoplovstvo. S obzirom na to da se temelji na "hibridnom" konceptu koji kombinira putnu vjerodajnicu u digitalnom obliku, kao i fizičku komponentu koja je s njom povezana, digitalna putovnica jamči najvišu razinu sigurnosti.

Iako je sam projekt završio, građani Hrvatske mogu nastaviti koristiti digitalnu putnu vjerodajnicu, pa ih iz MUP-a pozivaju da skinu mobilnu aplikaciju Certilia, preuzmu svoj mobilni identitet, valjanu putovnicu ili eOI dodaju u hrvatski wallet te postanu dionici ovog projekta. Trebaju li pomoć, mogu je dobiti u svim većim policijskim upravama.

Projekt je vrijedan 2,3 milijuna eura, a financira ga Glavna uprava za migracije i unutarnje poslove Europske komisije. Ukupni budžet za provedbu DTC pilot-projekta u Hrvatskoj iznosi 1,1 milijuna eura, od čega je 95 posto (1,04 milijuna eura) financirano sredstvima EU iz Instrumenta za upravljanje granicom i vize (BMVI), a ostatak vlastitim sredstvima. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater