procjena

Evo zašto je autobus sa školarcima izletio sa ceste i zašto je to bio ispravan potez

| Autor: Glas Istre
(Snimio Damir Špehar/Pixsell)

(Snimio Damir Špehar/Pixsell)


Nakon što je autobus pun školske djece izletio u ponedjeljak oko podneva s ceste u mjestu Siščani kod Čazme, postavlja se pitanje koliko su djeca sigurna na putu do škole. Kako bi školarci sigurno stigli svojim kućama, potreban je oprez svih sudionika u prometu, što podrazumijeva poštivanje svih prometnih propisa.

Policija je očevidom utvrdila da vozač nije držao dovoljnu udaljenost od ruba kolnika pa je sletio s 20 učenika, nije bio pod utjecajem alkohola, a vozilo ide na izvanredni tehnički pregled.

S Miljenkom Gočinom, predsjednikom Sindikata hrvatskog vozača, razgovarala je novinarka Dnevnika Nove TV Anja Perković.

"Dovoljno je vidjeti na slikama da je prometnica uža, da su nedovoljno utvrđene bankine i kad se susretnu dva vozila većih gabarita, vrlo lako može doći do ovakvih situacija da jedno vozilo koje se miče sklizne s ceste. Na kraju krajeva, vozači rade odgovoran posao i ovdje možemo reći da je čovjek bio odgovoran i procijenio da je bolje uhvatiti bankinu i skliznuti s ceste i otići u odvodni kanal, nego se sudariti s vozilom koje je dolazilo iz suprotnog smjera, ako je točno da je naišlo vozilo i zauzelo veći dio ceste"; kaže Gočin i objasnio da nema posebnih provjera koje vozači trebaju proći, osim liječničkog pregleda na koji odlaze svakih pet godina, ali se oni moraju redovito educirati.

"Svoje znanje obnavljaju kroz periodičnu izobrazbu vozača koja je u intervalima od pet godina. Nema nekih posebnih uvjeta za vozače. Postoje posebni uvjeti za vozila koja moraju biti atestirana za prijevoz djece", dodao je.

Vozača nedostaje, a Gočin procjenjuje da će ih nedostajati još i više.

"Kada se dogodi ovakvo nešto opravdano je da svi reagiramo i da se iz toga nešto poduzme, međutim nije potrebno podizati paniku. No, moramo voditi računa i biti spremni raditi na tome da imamo što mlađe i bolje vozače i da imamo što novija, a time i ispravnija, vozila na cestama, ali i prometnice koje neće biti prljave od blata i koje će biti dovoljno široke da se vozila mogu mimoilaziti", zaključio je Miljenko Gočin.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum