osiguranje u inozemstvu

Imate li Europsku karticu zdravstvenog osiguranja? Evo koje vam usluge omogućuje i kako ju besplatno zatražiti

| Autor: Glas Istre
(Foto HZZO)

(Foto HZZO)


Ukoliko se na putovanju ozlijedite ili vam zatreba liječnička pomoć, a nalazite se u zemlji Europske unije, koristit će vam europska zdravstvena iskaznica, piše Net.hr.

To je besplatna kartica koja osiguranim (HZZO) osobama u državama članicama EU (ali i tijekom privremenog boravka na Islandu, u Lihtenštajnu, Norveškoj i Švicarskoj) omogućava korištenje zdravstvenih usluga koje su s medicinskog gledišta nužne, uzimajući u obzir prirodu usluga i dužinu očekivanog boravka, a kod ugovornih pružatelja zdravstvenih usluga.

Bitno je za napomenuti da se EKZO koristi isključivo za nužne zdravstvene usluge (tretmani za astmu, zdravstvena zaštita vezana za trudnoću i rođenje djeteta, kronične bolesti i tegobe uzrokovane postojećim bolestima kao što je kontrola visokog tlaka, prijelom dijela tijela i slično) te ona nije alternativa putnom zdravstvenom osiguranju.

Europska zdravstvena iskaznica u tom će slučaju biti prijeko potrebna jer pomoću nje imate pravo koristiti zdravstvenu zaštitu u zemlji Europske unije u kojoj se nalazite, na teret HZZO-a.

Temeljem EKZO, osigurana osoba HZZO-a, koja se za vrijeme svog privremenog boravka na području druge države članice EU iznenada razboli, ozlijedi ili doživi nesreću, ima pravo koristiti zdravstvenu zaštitu koja se ne može odgoditi do njezinog planiranog povratka u Hrvatsku, a na teret sredstava HZZO-a.

Zahtjev za izdavanjem europskog zdravstvenog se podnosi ili online na portalu HZZO-a, putem e-Građana ili odlaskom u najbliži regionalni ured/područnu službu, te vrijedi godinu dana od izdavanja, a bude gotova u roku od 8 dana od predaje zahtjeva.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter