rekonstruiran helidrom firule

Ministar Beroš: Hrvatska će za manje od mjesec dana imati uspostavljenu Hitnu helikoptersku medicinsku službu

| Autor: Glas Istre
(Foto: Ministarstvo zdravstva)

(Foto: Ministarstvo zdravstva)


„U samoj završnici uspostave Hitne helikopterske medicinske službe (HHMS) u Republici Hrvatskoj, današnjim otvaranjem rekonstruiranog helidroma Firule KBC-a Split te nastavkom edukacije medicinskih članova posade HHMS-a ostvarujemo značajan napredak u provedbi strateškog projekta ove Vlade te brojimo manje od trideset dana do operativnosti HHMS-a“, izjavio je ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, dr. med.
Rekonstrukcija vrijedna više od 855.000 eura sredstvima koje je Ministarstvo zdravstva osiguralo u državnom proračunu, ulaganje je kojim će helidrom KBC-a Split dobiti najsuvremeniju opremu i signalizaciju koja osigurava dnevne i noćne letove, a omogućit će i međunarodnu certifikaciju sukladno važećim zakonima i pravilnicima od strane Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo.

(Foto: Ministarstvo zdravstva)(Foto: Ministarstvo zdravstva)

„Važnost rekonstrukcije Helidroma Firule ima za mene poseban značaj. Više desetaka puta sam letio helikopterom kao dio liječničkog tima i pamtim veliki ponos i sreću kada je pacijent pravovremeno dobio zdravstvenu skrb zahvaljujući našoj koordinaciji. Ne zaboravimo da je i Helidrom Firule izgrađen uz KBC Split kao strateški zdravstveni objekt na početku Domovinskog rata da bi omogućio brzi helikopterski prijevoz ranjenih branitelja s prve crte obrane do bolnice za što brže njihovo zbrinjavanje u svrhu spašavanja života i/ili smanjenja tjelesnog invaliditeta. Helidrom Firule godišnje broji 500 helikopterskih intervencija te je samim time helidrom visokog značaja u Hrvatskoj presudan u organizaciji spašavanja životno ugroženih pacijenata“, istaknuo je ravnatelj KBC-a Split dr. sc. prim. Julije Meštrović.

(Foto: Ministarstvo zdravstva)(Foto: Ministarstvo zdravstva)

Na riječi ravnatelja nadovezala se ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. sc. Maja Grba-Bujević, dr. med. naglasivši da ne postoji opravdanije ulaganje od onog uloženog u spašavanje ljudskih života, a helidrom KBC-a Split omogućit će HHMS-u zbrinjavanje hitnih pacijenata iz udaljenih i otočnih područja u okviru „zlatnog sata“ čime će se dodatno unaprijediti dostupnost hitne medicinske skrbi na širem području Dalmacije. „Prije prve intervencije, ukupno sto medicinskih članova posade HHMS završit će potrebnu edukaciju koja će jamčiti sigurnost prilikom HHMS operacija i članovima tima i hitnim pacijentima. Svi liječnici i medicinske sestre i tehničari koji će raditi u HHMS-u imaju višegodišnje iskustvo rada u djelatnosti hitne medicine i educirani su o standardiziranim medicinskim postupcima pružanja hitne medicinske skrbi, a edukacije će im pružiti specifična znanja potrebna za rad u helikopteru,“ nadodala je ravnateljica.

(Foto: Ministarstvo zdravstva)(Foto: Ministarstvo zdravstva)

„Odlučno nastavljamo s provedbom zdravstvene reforme te ostvarenjem naše misije pozicioniranja pacijenta u fokus. Uspostavom HHMS-a, uz brze brodice i postojeću zemaljsku hitnu službu, ispunjavamo reformske mjere u području hitne medicine i dodatno osiguravamo jednaku šansu za zdrav život svim građanima i posjetiteljima Lijepe naše. Organizacijski, vremenski i operacijski zahtjevan projekt uspostave HHMS-a podrazumijeva uspostavu baza, helidroma i sletnih površina, kadrovsku reorganizaciju zdravstvenog osoblja, brojne protokole te nadasve snažnu suradnju svih dionika projekta. U kontekstu pozicioniranja Hrvatske kao turistički poželjne i sigurne destinacije, modernizacija splitskog helidroma predstavlja dodanu vrijednost kad uzmemo u obzir da KBC-u Split gravitira oko 1,5 milijuna stanovnika, a tijekom ljetne sezone i pola milijuna turista“, zaključio je ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, dr. med.

(Foto: Ministarstvo zdravstva)(Foto: Ministarstvo zdravstva)

(Foto: Ministarstvo zdravstva)(Foto: Ministarstvo zdravstva)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater