europarlamentarac

Tomislav Sokol: "Ukidanje prava veta i uvođenje preglasavanja negiralo bi temeljne dimenzije nacionalnog suvereniteta"

(Foto: Press)

(Foto: Press)


Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta usvojeno je Izvješće o produbljenju integracije EU-a s obzirom na buduće proširenje u kojem se zagovara ukidanje prava veta država članica, odnosno jednoglasnosti u odlučivanju u Vijeću.

U plenarnom govoru, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, doc. dr. sc. Tomislav Sokol, snažno je kritizirao ovo izvješće te je upozorio da se njime proširenje Europske unije koristi kao izgovor da se ukine pravo veta.

"Proširenje Europske unije ne smije se koristiti kao izgovor da se ukine pravo veta država
članica u Vijeću, a upravo je to ono što se ovim izvješćem pokušava napraviti. Pod krinkom povećanja učinkovitosti Unije, ovo izvješće zagovara uvođenje glasovanja kvalificiranom većinom u ključnim područjima poput vladavine prava, VFO-a, pokretanja pregovora o pristupanju te otvaranja i zatvaranja pojedinačnih pregovaračkih klastera.

Tvrdnja da je proširenje nemoguće bez ukidanja prava veta je naprosto netočna. 2004., kad je pravo veta bilo još raširenije, dogodilo se najveće proširenje Europske unije u povijesti. Kako tada uvođenje kvalificirane većine nije bilo potrebno? Pored toga, prema pravilima međunarodnog prava, za pristupanje novih država uvijek će se tražiti ratifikacija od strane svih postojećih članica.

Kakvog onda ima smisla preglasavati pojedine zemlje članice kod otvaranja i
zatvaranja pregovora, kad će se na kraju te države opet jednoglasno morati složiti s
proširenjem i ratificirati ugovor o pristupanju? Potpuno je jasno da bi ukidanje prava veta i uvođenje preglasavanja negiralo temeljne dimenzije nacionalnog suvereniteta, povećalo
podjele u Europskoj uniji i ugrozilo sam njen opstanak.

Ovo je još jedno u nizu pitanja gdje SDP-ovci nastupaju protiv nacionalnih interesa. Žalosno je da su neki u SDP-u glasali za ukidanje prva veta, dok su se drugi uplašili pa uopće nisu glasali." - kazao je Sokol.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom