treći uzrok smrti od raka

Kampanja "Budi hrabar, budi zdrav" za zdravlje prostate

| Autor: Hina
Nogometaš Dinama Lukas Kačavenda, influencer Ivan Rado (Malajski Tapir) i nogometaš Dinama Luka Stojković

Nogometaš Dinama Lukas Kačavenda, influencer Ivan Rado (Malajski Tapir) i nogometaš Dinama Luka Stojković


Rak prostate treći je uzrok smrti od raka kod muškaraca u Hrvatskoj te je cilj pokrenute kampanje "Budi hrabar, budi zdrav“ potaknuti muškarce na redovite zdravstvene preglede i rano otkrivanje raka prostate, od kojega godišnje oboli oko 2800 ljudi a umre njih oko 800.

Rak prostate se zbog izostanka simptoma teško otkriva u ranoj fazi, a to jamči stopostotnu uspješnost liječenja.

"Rak prostate je nužno otkriti u što ranijem stadiju kako bi terapija bila učinkovita i zato je važno podići razinu svijesti muškaraca, posebice onih starijih od 50 godina, o redovitim odlascima na preventivne preglede. Ako ova kampanja spasi i jedan život, vrijedna je svog uloženog truda", rekao je specijalist urologije KBC-a Sestre milosrdnice Igor Tomašković na predstavljanju kampanje. 

Petogodišnje preživljenje od te vrste raka je, prema dostupnim podacima, više od 82 posto, što znači da će od stotinu muškaraca kojima se dijagnosticira rak prostate, za pet godina biti živo njih 82. Radi se o mjeri koja se uobičajeno koristi za usporedbu među različitim karcinomima, kazao je Tomašković.

Kampanju provodi Ožujsko pivo u suradnji s Croatia poliklinikom, gdje će muškarcima starijima od 50 godina biti dostupni besplatni pregledi prostate, ako u obitelji imaju povijest raka prostate, no pregled se savjetuje i muškarcima u dobi od 45 godina. Prijave su moguće na web stranici budihrabar.com.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter