SPLIT

FOTO / Prosvjed "Danas Luka, sutra ja" okupio više od dvije tisuće ljudi

| Autor: Hina
(Snimio: Ivo Cagalj/Pixsell)

(Snimio: Ivo Cagalj/Pixsell)


Pred Božicom pravde na platou ispred splitskog Županijskog suda u srijedu popodne organiziran je mirni prosvjed pod nazivom "Danas Luka, sutra ja", povodom nedavnog brutalnog ubojstva 22-godišnjeg Luke Bančića, a po procjenama policije okupilo se više od 2.000 građana.

Prosvjednici su pred kipom Božice pravde ostavljali upaljene svijeće i cvijeće, a nosili su i brojne transparente na kojima je među ostalim pisalo "In dubio pro reo", "Trebamo uzeti stvar u svoje ruke", "Otpor je postao zakon", "Ups", "Ovo je mrak cijele Hrvatske"...

(Snimio: Ivo Cagalj/Pixsell)(Snimio: Ivo Cagalj/Pixsell)

Jedna od organizatorica prosvjeda Anka Đikić poručila je da traže najveću kaznu za počinitelja ubojstva, odgovornost sudaca za neučinkovitost, te dugotrajnost sudskih procesa i donošenje odluka. Rekla je da zahtijevaju strože sudske kazne za višestruka ponavljanja kaznenih djela, mijenjanje kaznenog zakona u svrhu strožeg kažnjavanja zločina, ukidanje blažih kazni i zatvorske kazne, a ne izricanje mjera opreza za one s dosjeima, uvođenje internog nadzora i zabranu ranijeg izlaska na slobodu osoba koje su optužene za teška kaznena djela. Zahtjeve će poslati Vladi, Saboru i Ministarstvu pravosuđa.

"Svaki odgovorni građanin mora se zapitati koliko vrijedi Lukin život, a koliko djeteta nekog suca ili političara. Svatko odgovoran u sustavu socijalne skrbi, zdravstvene zaštite, te odgoja i obrazovanja treba se zapitati o svojoj ulozi u prevenciji neprihvatljivog ponašanja djece i mladih", poručila je Đikić.

(Snimio: Ivo Cagalj/Pixsell)(Snimio: Ivo Cagalj/Pixsell)

U organizaciji prosvjeda sudjelovala je i Dijana Ančić koja je, kaže, Luku osobno poznavala kao i njegove roditelje. Za ubijenog mladića je rekla da je po svemu bio za primjer svoj djeci, te da ne zna postoji li 'veći sumrak od toga da ode jedan tako mlad i kvalitetan čovjek'.

U nešto više od sat vremena koliko su se nizali govori brojnih građana sve je bilo nabijeno emocijama. Miješali su se osjećaji tuge, plača i nezadovoljstva. Njihova ključna poruka je da je sustav zakazao i da do te tragedije nije smjelo doći te su tražili promjene na bolje.

(Snimio: Ivo Cagalj/Pixsell)(Snimio: Ivo Cagalj/Pixsell)

Bančića je u prvom satu subote napao lokalni narkoman (31) koji je otišao do stana koji se nalazi u blizini, te ga je dok se Luka udaljavao sa svojim prijateljima na Mažuranićevom šetalištu napao nožem. Uz silni trud splitskih liječnika nesretni je mladić ubrzo umro u KBC-u Split. Sahranjen je u utorak u Splitu, a istoga dana navečer njegovi prijatelji i sugrađani su organizirali mimohod i paljenje svijeća na mjestu gdje se ubojstvo dogodilo. 

Javnost je ostala zgrožena nakon što je objavljeno da će protiv napadača biti podnesena kaznena prijava za tzv. obično ubojstvo za koje se dosuđuje od pet do 20 godina zatvora. Brojni poznati odvjetnici su rekli da se tu radi o teškom ubojstvu za koje je zapriječena zatvorska kazna od 10 do 40 godina. Osumnjičeni 31-godišnjak je nakon što se u policiji branio šutnjom, a potom je odveden i kod suca istrage, završio u jednomjesečnom istražnom zatvoru.

(Snimio: Ivo Cagalj/Pixsell)(Snimio: Ivo Cagalj/Pixsell)


 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater