usklađivanje mirovina

U travnju stižu veće mirovine, evo i za koliko se uvećavaju

| Autor: Glas Istre
(Snimio Sergej Drechsler)

(Snimio Sergej Drechsler)


Konačno je poznat posljednji podatak koji je bio potreban da bi se mogla izračunati stopa usklađivanja mirovina. Naime Državni zavod za statistiku je objavio podatke o prosječnoj bruto plaći za polugodište, a ona iznosi 1620 eura, prenosi Poslovni dnevnik.

Poznato je i da je stopa rasta potrošačkih cijena u istom razdoblju tri posto pa se sada može izračunati i stopa usklađivanja. Svoj izračun portalu mirovina.hr poslao je analitičar mirovinskog sustava Željko Šemper. On tako kaže da stopa usklađivanja iznosi 4,26 posto.

Usklađivanje će biti na mirovini za ožujak, s isplatom u travnju.

"Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je danas 20. veljače neto i bruto plaće za prosinac 2023. godine: neto plaća iznosi 1191 eura, a bruto 1620 eura. Stopa rasta bruto plaća u drugom polugodištu 2023. u odnosu na prvo polugodište 2023. iznosi 4,8 posto, dok je stopa rasta potrošačkih cijena u istom razdoblju tri posto.

Prema tim podacima, usklađivanje od 1. siječnja 2024. godine prema omjeru 70:30 iznosi 4,26 posto. Usklađivanje će biti na mirovini za ožujak, s isplatom u travnju", objasnio je za mirovinu.hr Šemper.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater