TRAJU PRIPREME

Na subotnjem prosvjedu na Markovom trgu moglo bi se okupiti oko pet tisuća ljudi

| Autor: Hina
(Snimio Patrik Macek / Pixell)

(Snimio Patrik Macek / Pixell)


Lijevo-liberalni oporbeni blok, koji je okupio čak 11 stranaka udruženih protiv HDZ-a, prosvjedom na Markovu trgu u Zagrebu u subotu počinje predizbornu kampanju, što će biti i prvi veliki test za njih u superizbornoj godini, piše u četvrtak Jutarnji list.

Jasno da prosvjed neće biti presudan za parlamentarne izbore, ali će se vidjeti može li oporba mobilizirati svoje stranačke članove i birače i pokazati da se protiv HDZ-a može ići samo ako su ujedinjeni.

Neslužbene su procjene sugovornika Jutarnjeg lista da bi se na Trgu svetog Marka moglo okupiti oko 5000 ljudi. Ono što je posebno bitno jest i to što bi ovih 11 stranaka, kako nam govore insajderi koji su pripremali prosvjed iza kulisa, moglo tvoriti iduću lijevo-centrističku Vladu, ovisno o tome kako će tko od njih proći na izborima.

Prosvjed koji se organizira – nakon što je Andrej Plenković unatoč svim spornim porukama i kontroverzama koje prate Ivana Turudića inzistirao na njegovu izboru za glavnog državnog odvjetnika – podržali su i u njemu sudjeluju SDP i Možemo!, kao najjače lijeve oporbene stranke, te niz drugih manjih stranaka i pojedinaca, od Centra Ivice Puljka, preko IDS-a, PGS-a, Fokusa, Reformista, HSS-a, Radničke fronte, Glasa, do Socijaldemokrata.

Za ovako raznoliko društvo relativno su se brzo dogovorili oko organizacije i svih detalja, na četiri ili pet sastanaka. Koordinacijski su se sastanci, kako doznajemo, održavali u prostorijama SDP-a na Iblerovu trgu, a glavnu riječ vodili su čelnik stranke Peđa Grbin i poslovni direktor SDP-a Igor Cigula.

Naime, najveći financijski teret je na SDP-u kao najvećoj stranci, a dobar dio organizacije preuzeo je i Možemo! koji je na vlasti u Zagrebu u kojem ima više od 500 svojih članova i simpatizera. Ispred Možemo! razgovore su vodili Sandra Benčić, Teodor Celakoski i Jelena Miloš, a na koordinacijskim sastancima sudjelovali su i ostali čelnici stranaka.

Svim vijećnicima i zastupnicima SDP-a u Zagrebu, ali i u drugim krajevima Hrvatske, poslan je poziv da dođu na prosvjed, jednako kao što su se i druge stranke organizirale. Financijski trošak podijelili su razmjerno snazi i veličini stranke, no SDP je prijavio prosvjedni skup policiji i obavljao te administrativne i tehničke poslove, poput razglasa i bine, piše novinar Jutarnjeg lista Goran Penić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom