HREJTING

HDZ vodi, ali je razlika manja pred SDP-om: Most, Domovinski pokret i Možemo! gotovo izjednačeni

| Autor: Portal NoviList
(Foto: portal Novi list)

(Foto: portal Novi list)


S približavanjem parlamentarnih izbora sve nas više zanima kakva je popularnost stranaka. To će otkriti ovomjesečni HRejting. Istraživanje je provedeno od 24. do 26. siječnja na tisuću ispitanika, uz mogućnost pogreške +/- 3,53% i razinu pouzdanosti od 95%. Doznajte za koga bi glasali hrvatski birači da su izbori danas.

Ovo je prvi HRrejting koji donosi HRT na početku superizborne godine – vrlo važne za stranke, ali i birače koji sve češće svjedoče zaoštravanju sukoba na političkoj sceni.

Ove godine građane čekaju predsjednički izbori potkraj godine, u lipnju za Europski parlament te naravno mnogima najzanimljiviji – za Hrvatski sabor, čiji je datum održavanja još u sferi nagađanja. Krajnji zakonski rok je sredina rujna, rekao je novinar Branko Nađvinski koji je predstavio istraživanje HRejting u središnjem Dnevniku HTV-a.

Da se izbori održavaju ovoga vikenda, u saborske bi klupe predstavnici samo pet stranaka. Naravno, pod uvjetom da je Hrvatska jedna izborna jedinica, a predizborne koalicije zabranjene. Vladajućem HDZ-u i dalje svoje povjerenje daje četvrtina građana s pravom glasa – preciznije njih 25,6%.

Nema promjena ni na sljedeće dvije pozicije. SDP je sad na 15,8% te Možemo na 8,3%. Mjesta do granice izbornog praga posljednjih mjeseci izmjenjuju Most sa sadašnjih 8,1% te Domovinski pokret sa 7,9%.


Daleko ispod praga u rasponu od 2% do 1% smjestili su se: Centar 1,9%), Fokus (1,6%), HSS (1,3%), HNS (1,2%), IDS (1,1%), Socijaldemokrati (1,1%), Radnička fronta (1,1%) te HSU (1,0%).

S preferencijom birača ispod 1% na političkoj sceni još postoje: Odlučnost i pravednost (0,9%), Hrvatski suverenisti (0,8%), Ključ Hrvatske (0,6%), HSLS (0,6%), Republika (0,6%), Akcija za promjene (0,4%) te HDS (0,4%).

Naravno, stranke ne bi smjele zaboraviti ni na rastuću snagu neodlučnih, koja se od studenog popela za pola postotnog boda. U ovom trenutku svoj izbor još nema 18,2% birača, istaknuo je Nađvinski.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater