neslavna statistika

Čak 90 posto maloljetnika u Hrvatskoj bar je jednom pilo alkohol. Ima ih već i među liječenim alkoholičarima

| Autor: Ljerka Bratonja Martinović
(Snimio Matija Habljak/Pixsell)

(Snimio Matija Habljak/Pixsell)


Unatoč zakonskoj zabrani prodaje alkohola maloljetnicima, tinejdžeri u Hrvatskoj bez problema dolaze do alkohola, čak 90 posto učenika popilo je barem jedno alkoholno piće u životu, a gotovo polovina ih prvu čašu popije u dobi od 13 godina, ako ne i ranije. Da bi stali na kraj poraznoj statistici, u Ministarstvu zdravstva izradili su Akcijski plan djelovanja u području ovisnosti do 2026. godine. Ciljevi su tog plana prilično skromni – u naredne dvije godine, među ostalim, udio djece i mladih koji konzumiraju alkohol trebao bi se smanjiti ispod 80 posto, a do 2030. godine pasti na 75 posto.

Svaki peti kocka

Slični su ciljevi postavljeni i u drugim područjima ovisnosti. Tako bi učestalost uporabe droga kod djece i maloljetnika u naredne tri godine trebala pasti s postojećih 21 posto na 18 posto, što znači da bi umjesto svakog petog tinejdžera, učestalost uzimanja droga trebala pomaknuti prema četvrtini populacije mladih. Kod konzumacije cigareta ciljevi su otprilike jednaki, pa se tako predviđa da se u tri godine učestalost pušenja kod mladih smanji za tri postotna boda, s postojećih 19 posto na 16 posto u 2026. godini. Udio maloljetnika među novoliječenim ovisnicima trebao bi do 2026. pasti sa četiri na 3,8 posto.

Poradit će se i na smanjenju dostupnosti droga i drugih sredstava ovisnosti općenito, na preventivnim programima i stručnom usavršavanju djelatnika u osnovnim i srednjim školama, na uspostavi registara za alkohol, pušenje i ostale ponašajne ovisnosti.

Akcijski plan predviđa jačanje mreže klubova liječenih alkoholičara te izradu protokola suradnje između klubova i službi za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti, kao i jačanje izvanbolničkog liječenja ovisnosti o alkoholu uvođenjem stabilnog modela financiranja klubova liječenih alkoholičara.

Posebna pažnja posvetit će se ovisnosti o igrama na sreću, prekomjernoj uporabi računalnih igrica, interneta i društvenih mreža, odnosno izgradnji sustava i smjernica za tretman ovakvih oblika ovisnosti koji danas uzimaju sve više maha, osobito među mlađom populacijom. Procjene govore o 50.000 ovisnika o kocki u Hrvatskoj, dok čak 20 posto populacije kocka na mjesečnoj razini. Poražavajući su podaci i kada govorimo o upotrebi droge, posebice kanabisa i kokaina, gdje iz godine u godinu raste i ponuda i potražnja, a istraživanja govore da je u dobi od 15 godina oko 17 posto mladih već probalo marihuanu.

Puno posla

U Akcijski plan uložit će se ukupno 160 milijuna eura, odnosno oko 40 milijuna eura godišnje do 2026. godine. Njime je utvrđeno 67 mjera usmjerenih na prevenciju ovisnosti kod djece i mladih, prevenciju ovisnosti na radnom mjestu, unaprjeđenje i razvoj novih programa liječenja, psihosocijalnog tretmana i resocijalizacije ovisnika u sustavu socijalne skrbi te zatvorskom sustavu i probaciji.

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ), koji će koordinirati provedbu ovih mjera, kažu kako je pred njima dosta posla.

– Iako je zahvaljujući raznim projektima osigurana institucionalna i zakonodavna infrastruktura za suočavanje s problemima ovisnosti, novim Akcijskim planom planiraju se dodatne programske i strukturne promjene, poput uspostave baza podataka za epidemiološko praćenje svih vrsta ovisnosti ili usklađivanja preventivnih programa s Minimalnim standardima prevencije. Identificirat će se učinkoviti preventivni programi koji će se kao nacionalni programi ponuditi za provedbu u školama, educirat će se stručnjaci i pružanje podrške u promicanju najboljih EU praksi na području ovisnosti, a jačat će se i kapaciteti u bolničkom i izvanbolničkom sustavu liječenja svih oblika ovisnosti, posebice o kockanju i alkoholu, navodi Sanja Mikulić, voditeljica Službe za suzbijanje zlouporabe droga HZJZ-a. Poseban naglasak bit će, dodaje, usmjeren na osiguranje društveno odgovornog organiziranja i igranja igara na sreću, a posebno zaštiti maloljetnika od ovisnosti o igrama na sreću, kao i jačanju stručne pomoći za sve koji se suoče s tim problemom.

Smanjiti dostupnost droga

Akcijski plan predviđa smanjenje dostupnosti i ponude droga i tvari zabranjenih u sportu, smanjenje dostupnosti i prodaje alkohola i duhanskih proizvoda te elektroničkih cigareta, kao i društveno odgovornom priređivanju igara na sreću. Akcijski plan predviđa unapređenje kaznene i prekršajne politike u području suzbijanja zlouporabe droga, bolju integraciju politike prema ovisnostima te bolju međunarodnu suradnju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini