europarlamentarac

Tomislav Sokol: "Države članice imaju pravo same odrediti što je obitelj"

| Autor: Glas Istre
(Foto Tomislav Sokol Office)

(Foto Tomislav Sokol Office)


U prisustvu europskog povjerenika za pravosuđe Didiera Reyndersa, na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu održana je rasprava o prihvaćanju javnih isprava u pitanjima roditeljstva i o uspostavi europske potvrde o roditeljstvu u kojoj je sudjelovao i hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, doc. dr. sc. Tomislav Sokol.

Govoreći na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta, Sokol je naglasio da države članice imaju pravo same urediti ključna pitanja svog identiteta, poput definicije obitelji.

"Zaštita obitelji i roditeljstva, posebno majčinstva, najintimnije su vrijednosti svakog pojedinca i nije čudno što brojne države upravo tim vrijednostima pripisuju najvišu zaštitu, onu ustavnopravnu. Pri tome, ne smijemo zaboraviti da su pitanja vezana uz materijalno obiteljsko pravo u nadležnosti država članica. Europska unija ima vrlo ograničene ovlasti u proceduralnim aspektima koji uključuju građane različitih država članica. EU nema nadležnost zakonski unificirati ključne elemente u ovom području, poput definicije pojma obitelji i roditeljstva.

Drugim riječima, države članice, uključujući one s izraženijim vrijednostima tradicionalne obitelji, imaju pravo same odrediti što ona predstavlja, uzimajući u obzir vlastitu tradiciju i specifičnosti. Ovaj prijedlog prelazi tu granicu i de facto, kroz proces obvezujućeg međusobnog priznanja, tjera države da na vlastitom teritoriju daju učinak definicijama obitelji koje ne postoje u njihovom vlastitom zakonodavstvu.

Europska unija i dalje je zajednica država koje imaju pravo same urediti ključna pitanja svog identiteta, poput definicije obitelji. Pokušaji nametanja odozgo i unifikacije na mala vrata zasigurno neće doprinijeti stabilnosti EU, već ju mogu samo ugroziti. Ujedinjeni u različitosti znači da države imaju pravo same urediti ključna identitetska pitanja, slagali se vi s njima ili ne. Zato prestanite koristiti europske institucije za nametanje vlastitog pogleda na svijet" - kazao je Sokol.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter