premijer

Plenković: Dvije su političke Hrvatske - jedna radi, druga grinta

| Autor: Hina
(Snimio Igor Kralj/Pixsell)

(Snimio Igor Kralj/Pixsell)


Premijer Andrej Plenković rekao je da nadležni rade na pripremama za sastanak s gradonačelnikom Zagreba oko izgradnje centra za gospodarenje otpadom u Resniku, što je gradonačelnik aktualizirao nakon drugog odrona na odlagalištu Jakuševec u kojemu je teško stradao radnik.  

"Što se tiče tog sastanka, resorno ministarstvo i svi nadležni rade na pripremama. To je tema koja podrazumijeva ne samo Grad Zagreb, nego i Zagrebačku županiju i odgovarajuće konzultacije. Kada to bude spremno, sastanak će se održati", rekao je Plenković nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a u ponedjeljak, odgovarajući na pitanje kada će biti sastanak s gradonačelnikom.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević je nakon drugog odrona otpada na odlagalištu Jakuševec rekao da nemaju dvojbi oko toga da je Resnik, koji se nalazi uz pročistač otpadnih voda, najbolja lokacija za izgradnju centra za gospodarenje otpadom, ali se ne slaže da bude zajednički sa Zagrebačkom županijom već samo za Zagreb. 

Rekao je da o tome želi što hitnije razgovarati s Vladom, a poručio je i kako su oni za taj sastanak spremni. 

Dvije su političke Hrvatske - jedna radi, druga grinta

Saborska oporba u ponedjeljak je ponovila nezadovoljstvo uvođenjem alternativnog mirovinskog fonda s garancijom države, pitajući hoće li novci od mirovina završiti kod Pavla Vujnovca, a Plenković je rekao da nije vidio što govore te poručio da paket izmjena mirovinskih zakona ima dva cilja - veće mirovine i manje naknade koje se plaćaju. 

Što se tiče ideje i mogućnosti u alternativnim investicijskim fondovima, premijer je kazao da je riječ o ideji koja se razvija iz konteksta preporuka OECD-a, podsjetivši da je Hrvatska u procesu pregovora i pristupanja OECD-u, što se očekuje u prva tri mjeseca 2026.

"OECD smatra da treba smanjiti izloženost mirovinskih fondova u vezi njihovih ulaganja u državne obveznice pa im se mogućnost stvaranjem ovakvog alternativnog investicijskog fonda daje na raspolaganje investicijama u druge oblike", pojasnio je Plenković.

"Bilo kakve insinuacije su potpuno neutemeljene, ja bih rekao nebulozne. Ja nisam ni vidio ni čuo, nemam vremena u biti za to. Dvije političke Hrvatske - jedna radi i druga grinta", poručio je Plenković.

Premijer je u ponedjeljak obišao izgradnju infrastrukturnog kompleksa, vrijednog nešto manje od 37 milijuna eura, za uvođenje u operativnu uporabu 12 borbenih aviona Rafale u vojarni "Pukovnik Marko Živković" na Plesu.

"Sjajno izgleda, veliki posao Ministarstva obrane. Vrlo dobro napreduje izgradnja hangara za Rafale koji će doći do kraja travnja. Sve što treba biti spremno, bit će spremno u roku, a takve su i procjene", rekao je Plenković.

Nema potrebe za bilo kakvim produljenjem rada Sabora

Premijer je također izvijestio kako su na sjednici Šireg predsjedništva HDZ-a, između ostalog, razgovarali o nizu rasprava koje će se dogoditi u Hrvatskom saboru. Rekao je da će glasanje biti 15. prosinca i da nema potrebe za bilo kakvim produljenjem rada Sabora, odnosno s petkom će ova sjednica Sabora završiti. 

Na sjednici su se osvrnuli i na veliku konferenciju o demografskim izazovima i ponovili da će idući tjedan biti održano Vijeće za demografsku revitalizaciju, a do kada se priprema i puštanje u javno savjetovanje nacrta strategije demografske revitalizacije.

"Ponovio sam ovu mjeru po kojoj će dosadašnjih šest mjeseci za svako rođeno dijete biti povećano na 12 mjeseci, dakle kao jedna godina radnog staža za majke. Tako usvajamo jednu mjeru koja u nekim drugim zemljama, koje imaju višu stopu fertiliteta, pokazala dobre rezultate", rekao je Plenković.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of