četiri mjeseca su bili u zatvoru

Dinamovi navijači pušteni iz grčkih zatvora stigli u Zagreb. Nisu bili raspoloženi za izjave, već su - vrijeđali snimateljske ekipe

| Autor: Glas Istre
(Snimio Matija Habljak / Pixsell)

(Snimio Matija Habljak / Pixsell)


Ministarstvo vanjskih i europskih poslova oglasilo se o puštanju hrvatskih navijača iz zatvora u Grčkoj.

“Nastavno na odluku grčkog suda, kojom je na slobodu pušten 31 hrvatski državljanin (pripadnici navijačke skupine), danas je započeo postupak njihovog povratka u Hrvatsku.

Sukladno naputku hrvatske Vlade Veleposlanstvu RH u Ateni, svima je ponuđena novčana pomoć pri povratku u Hrvatsku. Ujedno, ponuđena je i mogućnost izvršenja uplate jamčevine uz kasniji povrat, radi ubrzanja procedura, no takva ponuda nije iskorištena s obzirom da je jamčevina uplaćena putem odvjetnika navijača.

Veleposlanstvo RH u Ateni dosad je pružilo novčanu pomoć za potrebe kupnje avionskih karata i druge troškove radi povratka u RH za 14 hrvatskih državljana. Ujedno je putni list izdan za njih 6.

Vlada, MVEP i Veleposlanstvo RH u Ateni prate situaciju vezanu uz preostale hrvatske državljane koji su pritvoreni u Grčkoj te će nastaviti komunikaciju na svim razinama s grčkim tijelima”, navodi se u priopćenju MVEP-a.

Inače, navijače su danas u zagrebačkoj zračnoj luci dočekali rodbina i prijatelji. Ni jedni ni drugi nisu bili baš susretljivi prema novinarskim ekipama medija koji su tamo bili cijeli dan.

Mnogi su vrijeđali novinarske ekipe okupljene u zračnoj luci, javlja HRT.

Hrvatski veleposlanik u Grčkoj Aleksandar Sunko rekao je za HRT da su Bad Blue Boysi u organizaciji grčkih vlasti dovedeni do veleposlanstva te ustvrdio da je sigurnosna situacija povoljna.

– Oni su kao što znate bili raspoređeni u raznim ustanovama diljem Grčke. Većinom su oni koji su izvan Atene u organizaciji grčke policije prebačeni u tzv. centar za strance u Ateni odakle su se u većem broju pojavili u veleoposlanstvu. Zatražili su pomoć, putne listove, neki su bili bez novca i odjeće. Isto vrijedi za one koji su bili u zatvoru u Ateni, rekao je.

Istaknuo je da je “dosad pušteno 20 navijača, od kojih ih se petnaestak javilo u veleposlanstvo”.

– Nudimo im pomoć što se tiče jamčevine. Oni tu pomoć zasad nisu iskoristili. Tu im je pomogao odvjetnik. Plaćanje jamčevine nije trošak, to su deponirana, a ne potrošena sredstva. Budu li se oni pridržaviai uvjeta koji su im propisani – jamčevina se u tim uvjetima vraća, naglasio je.

Dodao je da se “gubitak osobnih dokumenata prijavljuje, provjerava se identitet stranke i izdaje se putni list za povratak u zemlju”.

– To smo u nekoliko slučajeva i učinili. Mi smo tu za navijače. Pratimo situaciju cijelo vrijeme. Premijer je razgovarao s grčkim kolegom i prije i nakon puštanja ove skupine, dodao je.

Otkrio je kako mu je jedan “odvjetnik rekao da u cijeloj svojoj karijeri nije doživio da su sudske blagajne za polaganje jamčevine otvorene subotom” te je to ocijenio presedanom.

Video pogledajte na ovom linku.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter